El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Welcome! » Log In » Create A New Profile

TERRITORIO COMANCHE. ABADIAS-MALDETA SUD

Posted by TRanki 
TERRITORIO COMANCHE. ABADIAS-MALDETA SUD
July 13, 2009 12:54PM
Després de dos intents ja hem escalat en lliure tots els llargs de la Territorio Comanche. Amb el Matias Barbieri el primer cop i la Julia Snihur (aka Titan) la segona, per encadenar el que em quedava...moltes gracies als dos per acompanyar-m’hi !!!!

VIA INSUPERABLE, GENIAL i MOLT MACA...una delicia d’escalada en fisura i roca excel.lent...A pesar de la aprox, l’aïllament i l’accés ( rimaya) un cop a paret es converteix en una escalada sublim en lliure...la visió i realització dels aperturistes ( Tossas-Corominas) es mereix la total ADMIRACIÓ i ENVEJA SANA....

Actualment ( aquest cap de semana) l’aprox al base a Cregüenya es fa en sec...de 3 a 5 hores, lleugers vam trigar 3 hores. L’accés a la paret es fa per la pedrera just a la dreta de les plaques llises ( ojo semblen facils-i ho són-però a primera hora es verglassegen). Vam entrar per la rimaya amb 1 parell de crampons...el segon pujava en corda fixa, s’accedeix a una repisa i es flanqueja per entrar sota el gel a peu de via ( generalment en unes setmanes baixa almenys un parell de metres i fins pot desapàreixer, però preveure uns crampons, almenys per si de cas...si no hi hagués neu es deixen a la base de Cregüeña).

LL1: A2 VIºa caranorte. La ressenya original marcava 6c (???), en febrer, amb la rimaya super alta. Vam posar algún plom per deixar-ho mig equipat i encadenar en rotpunkt.entre 7ª+ i 7b...tecnic i molt llis...insuperable. Hi ha claus i potser fa falta algún pitó petit o plom per pujar en artifo completament...a la sortida entra un camalot petit.
LL2: Marcava 6ª+...60 mts...cal MOLT de material o queda un xic expo...hi ha un pitó a la dreta a l’inici ( placa) i res més fins la R...vaig acabar pitonant ( 2p i 1univ. A dos llocs). Fet a vista, em va semblar 6b+ de molta pila i amb algún peu arenós al principi. Es posen tots els camalots i igual dos jocs complerts de aliens i algun tascó.
LL3: Diedre de 65 mts que es fracciona en dos llargs...no entenc com es pot empalmar en un de sol sense que quedi molt expo o s’acabi el material ( que és els que ens va passar). Els primers metres són “complexos” en quant a asegurar-se..un minitascó posar rotllo plom a l’inici de la fisura, un mal camalot mig i al final al crux es pot clavar una “u” curta on els tascons o friends queden malament. La resta més fácil i asegurable...un viatge de tirada. 6b. Es pot fer reunió en una repisa...vam deixar un universal i amb micros i tascons queda molt bé.
LL4: Segona part del diedre de 65 mts. Més difícil però més curt i es protegeix brutalment bé. Es pot fer reunió en una repisa a mà dreta però si es vé del mig del diedre mola anar a la dreta ( ojo pas de adherencia) i arribar al R de la directa...flanqueig “curiós” en placa fins pillar ràpid una fisura.
LL5: Diedre Central del Pilar...entre V+ classic i 6ª+..no sé, segons com vagis de petat...entren camalots i s’allarga fins que la paret fa graons...amb 60 mts arribem a la reunió de la directa, uns 35 mts sota la gárgola...mola reforçar-la i posar disipadora, és un pitó semibo, i dos de molt cutres...la sortida del ll6 té un inici fácil però un factor 2 seriós si caus. Ojo als blocs abans del final...es va per la dreta. Pas final GENIAL, abans de la gárgola, reserveu-vos el camalot del 4 pel desplomet...6ª o 6ª+...aeri...
LL6 grimpada rápida al cim, molt fácil però millor encordats.

Un cop al vessant de la Renclusa, dirigir-se en dirección contraria al Maldito...cap a la Maladeta, per un caos de blocs grans...s’arriba en minuts a un collet des d’on baixa una canal agónica i descomposta ( seca ja), compte a les pedres que cauen, es desgrimpa fácil amb algunes diagonals per evitar els trams més cutres...hi ha alguna placa de neu que a l’hora del descens ja esta tova...es pot baixar ramassejant en compte...es va baixant cap a la Esquerra ( cap a peu de via, per sota la paret) i al final, abans de tornar a peu de Abadias, si es tira recte per la canal aquesta té sortida directa cap al llac Cregüeña...no baixar per les plaques de la Esquerra, mullades són letals.

En unes 9-10 hores vam fer tenda-cim-tenda...relaxats i amb la calma...es pot correr més. Al base hi ha alguns blocs guapos i moltes possibilitats.

via cinc estrelles...entorn sublim...escalada lliure de veritat i en alçada!

PD: Salutacions a la cordada CTAC que va arribar al vespre, si llegiu això, vam tenir un bon ensurt en veure l'helicopter de la guardia civil a peu de rimaya (???) vaig pujar a controlar si estaveu ok i vam veure que sortieu de la R2 amunt,...ja em fareu arribar el martell bows!!!
Re: TERRITORIO COMANCHE. ABADIAS-MALDETA SUD
August 06, 2009 04:03PM
bon pegue bous!
nosaltres ara fa 2 setmanes que tambe vam nar a la comanche amb el Pol, tambe ens va surtir tota en lliure pero io al 1er llarg li ficava 6c/+ com a la resenya original, es finet pero tens els pitons a metro (comparat amb el 1er llarg de la dejavu que es semblant, el vaig trobar mes facil), i com que no es del tot vertical pots reposar abans del 1er pas. amb un joc complet de camalots fins al 3 i aliens i tambe bon joc de tascons es passa be. l'unic problema que vam tenir es que a la 5 reunio (on empalma amb la directa) sens va posar a nevar... vaia tela, una rasca de deu... vam baixar amb les mans congelades i a l'ultim rapel sem va enganxar la meva corda, al 1er llarg de la directa. la vam deixar pq estavam congelats i molls.
air i vam tornar i la corda ja no hi era, pero bueno son coses que pasen, si algu l'ha trobada ja se la pot quedar (neu al lloro pero, era velleta i la vaig tallar), nomes voldria demanarli una cosa, durant la baixada amb els rapels i tal tambe vaig perdre un peu de gat (5.10 model v10), si l'heu trobat us agrairia si mel puguesiu tornar o dirme on es troba.
Salut!
Re: TERRITORIO COMANCHE. ABADIAS-MALDETA SUD
August 06, 2009 06:55PM
hola Turmix
si et serveix per "acotar temporalment" la teva pèrdua, nosaltres vam estar a la sud fa 10 dies (diumgenge 26 juliol) i la corda hi era. La vam deixar plegadeta a la base de la paret, més per peresa que per honestedat, doncs va. baixar caminant . Per cert, la canal de baixada té molta pedra i arena suelta, cal extremar precaucions.
Del gat, ni idea, no el vam veure però tampoc vam buscar.
Nota addicional: grampons i piolo escaquejables. En arribar a la part més propera a paret, tens una caminada de 40 mts per neu no gaire empinada (bambes). Si no aneu segurs, podeu fer-ho encordats per protegir una potencial patinada pendular.
Que tinguis sort. Salut. albert ganxets.



Edited 1 time(s). Last edit at 08/06/2009 06:58PM by albert.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login