El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Bienvenido! » Entrar » Crear un nuevo perfil

prohibicions cerdanya francesa

Enviado por subi 
prohibicions cerdanya francesa
26-February-2007 11:40
BOnes companys us explicaré una cosa que ens va passar a mi i uns colegues a veure si em sabeu dir si és normal.


Som uns escaladors de puigcerdà de tota la vida i estem obrint una via a una paret que hi ha prop del poble de Llo (Cerdanya francesa). és una via que de moment és bàsicament amb artificial una mica treballós i l'equipament és mínim.
Bé el cas és que a la banda més esquerra d'aquesta paret hi ha una via ferrata, equipada amb molta molta ferralla i la qual és de pagament (explotada comercialment), la qual no trepitgem, i a la banda més dreta hi ha un sectoret d'escalada esportiva equipat recentment pels gendarmes (hi han unes 10 vies equipades amb parabolts), que tampoc ens hi acostem. El traçat de la nostra via va ben bé pel centre de la paret, té una aprox relativament guarra i com ja he dit no es tracta d'una via esportiva ni d'una cosida de seguros feta des de dalt ni res per l'estil.
Bé pues el cas és que abans d'ahir, després d'estar tot el dia treballant a la via, deixem una corda fixa des de la reunió i baixem per poder continuar un altre dia jumant des d'allà. Baixem fins a la carretera, i quan estem arribant al cotxeb ens ve un home demanant-nos si erem nosaltres els que estavem escalant a la paret.

Li diem que si i l'home (que va sortir del garito-taquilla de la via ferrata)ens adverteix que en aquella paret està prohibit obrir vies i que ha avisat als gendarmes i m'han pillat la matrícula del cotxe.
Li demanem quina raó hi ha i ens diu que l'ajuntament no vol que s'equipin vies ja que té por de que es massifiqui la paret, cosa que ens sorprèn ja que la feina d'aquell home es cobrar a la gent que puja per la via ferrata i bàsicament si algú és culpable de massificar la paret és ell (realment haurieu de veure el muntatge, és un negoci, un parking sempre ple de cotxes, panels d'informació de la ferrata, lloguer d'arnesos, guia, taquilla...) i no nosaltres que obrim una via d'artifo que serà molt poc repetida, i en el mateix cas li expliquem també que les vies d'esportiva equipades recentment amb taladro pels gendarmes tindran molt més de públic que la nostra miserable via. Després l'home no sap què contestar-nos i ens comença a canviar de tema constantment, que si aviat allò serà Parc Natural (a bueno, doncs llavors perquè hi monten una ferrata de pagament i un sector d'esportiva, o tots o ningú no?), que si els francesos demanen permís a les autoritats sempre abans d'obrir una via quan van a Espanya (eh???? comor?) que si estavem avisats i que els gendarmes tenien la matricula del cotxe i que treguessim la corda fixa (això no és coacció? m'està amenaçant un tio que no s'ha identificat ni res com a responsable de res amb enviar-me la poli? A més, els gendarmes poden agafar la matrícula d'un cotxe sense saber perquè? Mentre obriem la via no van venir a mirar si realment estavem allà o què, l'únic que vam veure va ser el cotxe d'aquest paio) Total, que al final ens va donar per avisats com que haviem de desmuntar el tinglado, que aquella era la paret de la ferrata i si voliem escalar que ens n'anessim a fer esportiva al sectoret dels gendarmes.

La meva pregunta és: això és normal? el problema de la massificació d'una paret explotada per fer pasta és una via d'artificial guarro? ens pot prohibir d'aquesta manera i amb aquestes raons l'escalada a la paret? com està el tema de la reglamentació d'escalada a frança? Segueix aquests absurds criteris?
Què farieu?

Bueno igual a algu se li acut alguna cosa que igual ens seria d'ajuda
Merci

de moment nosaltres jugarem amb la cosa que aquell tio no es va identificar com a responsable de res (no ens va donar el nom ni ens va dir que parlava de part de l'ajuntament ni res) i seguirem equipant fent-nos els bojos. Si ens han de fer fora que vingui un responsable de l'ajuntament i ens n'expliqui els motius (allà no hi ha cap cartell de prohibició ni res).

Merci
Re: prohibicions cerdanya francesa
26-February-2007 13:02
Crec que no és un tema de massificacions si no de propietats.

Tota muntanya té propietari i tenint en compte que parlem de frança allà aquests temes s'ho prenen bastant en serio. Per això hauríeu d'haver demanat permís al propietari del terreny.

El problema pot ser que el propietari del terreny o bé és el mateix que explota la ferrata o bé és l'ajuntament del poble. Si hi ha explotació comercial és probable que tingeu les de perdre per tot el que he comentat abans.

Així que nomès us cal esbrinar qui és el propietari i en funció dels resultats podreu decidir si podeu continuar amb la vostra apertura o no.

Re: prohibicions cerdanya francesa
26-February-2007 23:38
es trist pero em sembla que les coses funcionen aixi a tot arreu. Fins i tot a montrebei tambe. Despres de fer la cade a Arago em vai trobar el propietari de totes aquelles terres (inclos el poble d'estall) i ens va reclamar a mi i wls companys que collons feiem a les seves terres???????? Li vaig donar la rao, li vaig dir que quan hi tornes ja li demanaria permis (cosa que no penso fer mai -abans li fotu un roc a traves del vidre del 4x4tunero que tenia) i vam marxar somrient...
Re: prohibicions cerdanya francesa
27-February-2007 10:37
si. el propietari és l'ajuntament. Però es que em sembla tan absurd que lluny de dir "prohibim l'escalada" o "no la prohibim" digui tu si que pots i tu no. NO entenc aquests criteris. A més, és una llàstima perquè hasta sap greu que no hi vagi cap via per allà. Poca cosa tenim aquí a la comarca i mira.
lamentable
K.
Re: prohibicions cerdanya francesa
27-February-2007 17:20
El problema es que el propietari privat pot fer el que vulgui: tú sí, tú no o tú pagant, tú gratis i tú ni pagant que em caus malament. Es com si et convidés o no a entrar a casa seva, no té perque seguir cap norma més que el seu desig.

Tan fort com això. O sigui que més val que siguem respectuosos allà on anem.

Quan el propietari es una entitat publica se li presupossa una major equidat en el criteri de prohibició, pero només això. Se li supossa que no prendrà cap decissió anticonstitucional o contraria a la llei (com ara dir que els blancs sí i els negres no). Pero no té gaires més restriccions.

Pot decidir tranquilament que el millor per als ciudatans que representa sigui que per escalar calgui pagar o el que sigui i només les urnes o el poble li treurien la raó...

I no, no crec que una actitut violenta ajudés a millorar la situació si es dóna el cas. :(

====
K.
[skalada.wordpress.com]
Re: prohibicions cerdanya francesa
01-March-2007 09:25
Un consell:

Parleu amb el alcalde de Llo.

Es un tiu molt assenyat i proper amb la gent. Parla català molt correcte i segur que us escolta.

No m'en recordo del nom, pero podeu preguntar al alberg que hi ha al poble, allà us atendran.

Segur que us enteneu i trobeu una solució.

Salutacions
Lo siento, sólo pueden enviar mensajes si está registrado.

Pulsa aquí para entrar