El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Welcome! » Log In » Create A New Profile

Crack de l'Androcymbium. 300 m. D+, 75º, IV+

Posted by foroman 
Crack de l'Androcymbium. 300 m. D+, 75º, IV+
March 31, 2009 11:57AM
Ascensió amb regust d'alpinisme clàssic.

Dificultat: D+, 75º, IV+.

Longitut: 300 m. (4 llargs + ensamble).

1a asc. Josep Mula, Laura Piferrer, 1 febrer 2004.

Equipament: res, via alpina.

Material: 2 cordes 60m, 8 cintes, 2 dissipadores, 2 bagues llargues, 2 cargols gel (1curt i 1 llarg), 6 pitons variats, 1/2 joc tascons (petits), camalots (2 al 0.3), alien vermell.

Aproximació: Des del refugi de Prat d'Aguiló (o bé des de Prat de Cadí, opció molt més llarga) anem pel camí dels Collets resseguint la base de la muralla del Cadí fins arribar al característic Pas de la Roca Plana. La via és una clara diagonal a la dreta del coll de la Roca Plana, la part baixa és un ampli esglaó rocós i després ja s'encaixona en un corredor que puja en diagonal a la dreta fins la carena. Remuntem una llarga pala de neu fins l'inici de la via (2.200m).
Aprox. 2h des de Prat d'Aguiló.

Caràcter, roca: Evident diagonal que solca la paret separant la Roca Plana de Cabirolera, el seu traçat ben definit, però, es difumina a l'apropar-nos, convertint-se en una successió de ressalts on progressem entre la roca i el gel. L'aproximació i la dificultat mantinguda de la via donen en conjunt una escalada exigent amb sabor de descoberta. Per gaudir de la solitud d'un Cadí encara inèdit. La roca és un calcari força descompost amb bones fissures per equipar

Descripció:
Muntem reunió en un bloc aïllat situat a uns 15m de l'esglaó rocós de la base de la paret.
- 1º llarg: aprox. 40m, 70º/III (mixte). Pugem per una rampa de neu a 60º per anar a buscar l'estreta goulotte que ens permetrà superar la franja rocosa de la part baixa de la paret. Pugem per la goulotte amb gel fi, tram de mixte d'uns 10m, 70º/III i tot seguit trobem una segona goulotte d'uns 10m, 60º/III. Continuem pujant amb tendència a la dreta (50º-60º) per anar a buscar la paret rocosa que tenim just davant nostre.
- 2º llarg: aprox. 55m, 65º/IV (mixte). Al sortir de la reunió fem una travessa cap a l'esquerra d'uns 20m (55º) fins arribar a un corredor pel que pugem, a l'entrada del corredor trobem un tram de mixte d'uns 15m, 65º/IV. Després trobem un gran bloc empotrat que forma una cova, l'evitem fent un flanqueig a la dreta per pales de neu (55º) per anar a buscar un ressalt rocós força aeri, però curt i amb bones presses (III+). Escalem el ressalt i flanquegem de nou a l'esquerra (65º) fins situar-nos sobre el bloc empotrat on muntem reunió.
Tot seguit pugem a l'ensamble pel corredor uns 80m per rampes de neu a 45º-50º, llavors el corredor és divideix en dos, a la dreta un corredor de neu molt estètic, encaixonat entre dues parets i a l'esquerra un nou ressalt de mixte d'uns 10m. Muntem reunió a l'esquerra, a peu del ressalt.
- 3º llarg: aprox. 15m, 75º/IV+ (mixte). Pugem per aquest tram de mixte amb gel molt fi i fràgil i força vertical, 75º/IV+, tram delicat. Reunió a la sortida del mixte a la dreta, aprofitant un bloc sortint de la paret.
Continuem pujant a l'ensamble, el corredor es torna a obrir en dos i nosaltres anem de nou pel de l'esquerra, pugem uns 60m (45º-50º) fins arribar a un coll característic (dreta). Perdem uns metres per baixar del coll i continuem pujant per neu uns 20m a 45º-50º fins arribar a l'inici d'un curt tram de mixte just davant nostre. Muntem reunió a la paret esquerra, abans del mixte.
- 4º llarg: aprox. 45m, 70º/IV (mixte). Superem el tram de mixte, 65º/III+ i pugem uns 20m per una pala de neu molt endurida a 60º, anem a buscar la sortida de l'esquerra. Trobem un curt pas en roca, III+, continuem pujant uns 15m per neu (50º) i la sortida a la carena és un tram de mixte d'uns 4m, 70º/IV. Última reunió de piolets.
Un cop a la carena, a la nostra dreta veiem el Pic del Cabirol (2.443m) i a l'esquerra trobem el Pas de la Roca Plana (2.329m).
Inici corredor (2.200m) ? carena (2.431m): 3h30min.

Descens: Seguim caminant per la carena en direcció E, baixant cap a la marcada depressió que constitueix el Pas de la Roca Plana (2.329m). Un cop al Pas hem d'anar a buscar la part superior d'un bosquet d'avets (roca amb placa commemorativa i alguna fita) i baixar bosc a través per pales de neu de 45º-50º amb lleugera tendència a la dreta, segons l'estat de la neu pot ser necessari muntar algun rapel utilitzant els arbres. Ràpidament arribem a una franja de bosc plana des d'on comencem a flanquejar cap a l'esquerra (direcció O). Anem flanquejant per pales de neu de 40º sense baixar per cap dels corredors que es van obrint a la nostra dreta fins arribar de nou a peu de via.
És important visualitzar la baixada des del Pas de la Roca Plana durant l'aproximació a la via per localitzar l'itinerari correcte de descens i evitar els tallats.
Carena (2.431m) ? inici corredor (2.200m):1h.
Un cop a peu de via tornem pel mateix camí pel que havíem pujat.

Observacions:
- Roca descomposta, presenta nombroses fissures on emplaçar les assegurances, però s'ha d'anar amb compte.
- Agafar aigua al refugi de Prat d'Aguiló, durant l'aproximació no en trobem.
[attachment 562 crack0.jpg]
[attachment 563 crack1.jpg]
[attachment 564 crack2.jpg]


Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login