El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Welcome! » Log In » Create A New Profile

Peatge en el Mont Blanc

Posted by Rakel 
Peatge en el Mont Blanc
September 18, 2006 05:38PM
Hola!

Avui he llegit aquesta notícia sobre el glacial del Mont Blanc.
Us la passo perquè la pugueu llegir. Crec que és molt interessant, molt.
Molts dels comentaris que es diuen en aquest article sobre l’estat de conservació d’aquest, per mi, són força reals. No em vull ficar amb les opinions ni dels guies, ni dels alcaldes... perquè dóna per molt i ja m’enrotllo suficient amb això.
Simplement, voldria constatar alguns fets reals sobre el seu estat.
La merda que hi ha al Mont Blanc, la merda que tots hem anat deixant des de fa molts anys, ha passat a ser quelcom que cal prendre alguna mesura.
Nosaltres, per exemple, aquest estiu vam tenir alguna vivència que em fa pensar molt amb aquesta situació.
Parlant amb un guia sobre la quantitat de gent que acampem cada any a llocs puntuals del massís del Mont Blanc, rotllo campament base, ( pla de l’Aiguille de Midi, Cara Sud de l’Aiguille de Midi, a prop del refugi Gouter...) estava suposant que des de fa molts anys, sobre tot aquests darrers, s’hagi acumulat capes i capes de neu amb els nostres excrements. Amb totes les conseqüències que això comporta per l’estat de conservació ecològica d’aquest, així com l’aparició de malalties no pròpies dels països Europeus.
M’explico. El fet que molta gent, molt típic, que per aconseguir aigua, excavem amb la pala per aconseguir neu profunda, tot pensant que serà més “pura, neta ”... error! S’han donat casos de gent que amb forts problemes abdominals, diarrees... han hagut d’anar a l’Hospital de Chamonix i els havien diagnosticat alguna malaltia d’algun país asiàtic, americà... i donant-se el handicap que moltes d’aquestes persones no havien viatjat a cap d’aquests països. Això passa perquè van adquirir aigua de neu, en un lloc on algun asiàtic, americà... (per posar un exemple) havia fet deposicions alguna temporada passada i havia quedat en alguna capa de neu. I a l'adquirir la neu fosa van agafar la malaltia. Costa d'imaginar que això passi en un lloc com Chamonix, al Mont Blanc.
Realment és un problema greu i crec que extensible tant pel massís del Mont Blanc com d’altres massissos, també freqüentats.
I ja no em vull ficar amb les deixalles... uff!
Aquest estiu, també, al mes de juliol vam tenir un anticicló increïble allà dalt, quan estàvem a la Cara Sud de l’Aiguille de Midi. Gairebé 10 dies de bon temps.
Això va ocasionar que fes força calor durant el dia i també a la nit. Es va fondre força neu, fins i tot vam veure com s’obria una esquerda en el mateix plateau on tothom acampa! De fet, vam veure una esquerda que, suposem es va obrir durant la nit, passava a menys de mig metre d’una tenda!
Total, amb això que quan s’anava fonent la neu ens vam trobar bosses senceres de merda enterrades!! Bosses que els dies abans no havíem vist perquè havia nevat, perquè havia neu a sobre... Nosaltres, vam dedicar-nos agafar aquesta merda, però, això ens vam fer ser conscients la de merda que hi hauria enterrada en tot aquell plateau..
Realment, un altre tema d’ètica per parlar.
El problema és greu. I sobre tot per la conservació d’aquestes muntanyes!
És per pensar que nosaltres mateixos, al final, ens portarem a la nostra perdició! No tant sols perquè la nostra merda ens provoca malalties, sinó perquè si no es conserven aquests espais... pobres fills, pobres generacions...
Nosaltres aquest estiu essent conscients d’això vam intentar prendre alguna mesura, entre d’altres, emportar-nos la nostra merda, és a dir, les nostres deposicions. Encara que l’orina és més difícil o potser menys còmode, per dir-ho d’alguna manera.
En aquest sentit, referent a les deposicions, potser els refugis són més “ecològics”, per dir-ho d’alguna manera també, perquè totes les deposicions van a parar al mateix lloc.
Encara que amb això no vull dir que s’hagin de construir refugis per poder anar al lavabo i ser ecològics! Ni moolt menys!
Tampoc no vull entrar si cal construir o no refugis en aquests llocs perquè el tema també dóna per molt, perquè també són aquests llocs els que porten a la freqüentació...

Per exemple, aquest estiu vaig passar un moment pel refugi de Leschaux i em vaig fixar que han aplicat un sistema de sanitaris ecològics. No sé si mai heu vist cap, realment és súper interessant també.
Us passo un link perquè us feu a la idea pels que no ho coneixeu: [www.oryxdistribucions.com] Si cliqueu a “datos técnicos” veureu el seu funcionament.
No sé, tot plegat poden ser solucions ecològiques per aquestes instal·lacions que ja existeixen, com els refugis... però, potser són solucions parcials.
Com m’enrotllo!!
Per acabar d’una vegada, no vull ser “catastrofista” ni pesimista... però si tenim en compte els problemes que tenim a Europa com d’altres continents sobre l’escalfament del planeta... que entre d’altres, està ocasionant el retrocés de bona part dels glacials que tenim... la situació queda per força greu.
Hi ha un altre link que m’agradaria adjuntar-vos sobre un tràiler força interessant del “Deute ecològic”
[www.green.tv] Fixeu-vos a la dreta que diu “ An inconvenient Truth” cliqueu a “Play now” si el voleu veure, és molt interessant i també reflexa això.

Res, disculpeu tots aquests rotllos.
Simplement els penjo aquí per si algú li interessa, per si algú vol pensar-hi, perquè ningú mai li agafi una diarrea xunga si va al Mont Blanc i vol fondre neu ... pel que sigui.

Fins aviat!

Rakel :D

--------------------


Según un artículo publicado en La Vanguardia, las tremendas multitudes que asolan el Mont Blanc cada verano están creando un serio problema ecológico en esta montaña que el alcalde de Saint-Gervais, Jean Marc Peillex, quiere atajar imponiendo una tasa de ascensión y creando un cupo de montañeros, al estilo de los permisos que se conceden en el Himalaya. Para el alcalde Peillex, es hora de salvar el pico más alto de los Alpes y evitar que se convierta en “una montaña de basura”.

La alcaldía de Saint-Gervais organiza sistemáticamente jornadas de limpieza en la montaña. En la última, 1.500 voluntarios retiraron la escalofriante cifra de 250 metros cúbicos de basura en unas horas. Según ellos, es una gota en la montaña. El éxito de la convocatoria ha hecho que dos nuevas jornadas hayan sido convocados para los que quieran colaborar, la próxima el día 24 de Septiembre.


Las protestas de los guías y montañeros ante la propuesta de la tasa no se han hecho esperar, en lo que consideran una intromisión de la administración en el mundo libre de las cumbres, un control policial que va en contra del espíritu de la montaña. Las compañías de guías de Chamonix afirman que esta medida va contra los valores del alpinismo, ya que las montañas deben mantenerse como lugar de libertad. Consideran que la solución pasa por la concienciación, la responsabilidad y el civismo.

Sin embargo, el alcalde considera estos argumentos “una bobada”, afirmando que los atascos de tráfico de escaladores y las multitudes no son compatibles con la belleza natural y la libertad; “La legendaria ascensión del Mont Blanc se está convirtiendo en un artículo de rebajas, en una simple mercancía. Entre Junio y Septiembre casi 30.000 personas han intentado subir a la cumbre de la montaña. Las ascensiones se están vendiendo a bajo precio en el Este de Europa. ¿Cuántos turistas llegarán a venir con la apertura del mercado turístico a las gigantescas poblaciones de India y Asia en general? ¿50.000 al año, 100.000? Yo no quiero ver el día en que lleguen 200.000 chinos deseosos de escalarlo.”

Olivier Curral, guarda del refugio de Gouter, está con el alcalde. “Algunos respetan la montaña y se llevan la basura de vuelta con ellos. Otros simplemente abandonan sus desechos en la zona de acampada. Quien avance por esa zona observará por la nieve senderos de orina y excrementos por todos los lados. Y se supone que esto es una montaña protegida, un lugar puro.”


Un estercolero de altura: el Campo IV del Everest
En verano de 2003, las altas temperaturas derritieron la nieve y el hielo por encima del refugio, poniendo al descubierto los excrementos humanos acumulados durante años. “Esto se parece más a un retrete al aire libre que a un glaciar”. El alcalde Peillex ha afirmado que en una reciente visita en helicóptero a otra zona de la montaña han podido comprobar como el glaciar se ha teñido de amarillo por la orina acumulada.

El debate está servido. La comunidad montañera nunca ha visto con buenos ojos las restricciones. Siempre apelamos a la responsabilidad, a la ética de los alpinistas. Solemos echar la culpa a “domingueros” de estos problemas. Lo cual no deja de ser paradójico, porque muchos domingueros con tortilla no hay en los ochomiles del Himalaya, donde están los más altos vertederos del mundo, acumulados por alpinistas durante décadas. Aunque ningún alpinista reconocemos jamás ser parte del problema -siempre son los otros- el hecho está ahí: la masificación amenaza la montaña.


Quizás haya pasado el tiempo de solucionar estos asuntos con una simple apelación a la responsabilidad individual, ya que -sea de quien sea la culpa-, en determinadas montañas ésta no ha servido de nada, vistos los graves problemas que afectan a muchos lugares masificados. ¿La conservación de la montaña y el ecosistema debe de ir por delante de la libertad individual? Probablemente sí. Ningún montañero dudaría en la respuesta si se tratara de proteger un espacio natural de miles de turistas. Pero sí se duda cuando se trata de salvarlo de miles de montañeros que están produciendo un impacto irreparable, como si la naturaleza supiera distinguir entre unos y otros. Si el método de la tasa es el correcto, habrá que verlo, ya que evidentemente tiene un alto componente económico que favorece a la alcaldía de Saint-Gervais. Un cupo no económico sería visto con mejores ojos por todos, aunque su organización sea muy complicada.

En cualquier caso, es difícil que la idea prospere, al estar en contra los poderosos lobbies de los guías de Chamonix, frente a los cuales la actitud un tanto romántico del alcalde del pueblo de Saint Gervais no tiene mucho que hacer.

Fuentes: John Lichfield, www.lavanguardia.es

Re: Peatge en el Mont Blanc
September 18, 2006 07:52PM
Rakel,

Realment és per pensar-hi...tant amb aquesta problema com amb les nostres actituds de cada dia...

El problema és doble:

L'actitud dels visitants
La quantitat de vistants

A l'hora de establir un IMPOST (o TAXA si volem ser correctes), directes, sobre un consum, el que es fa és augmentar el preu del bé per tal de situar la seva corba de demanda en la part més elevada, i per tant es basa la LIMITACIÓ a una capacitat ADQUISITIVA del consumidor, el qual en limita el consum.

Això mentre que evidentment implica UNA REDUCCIÓ del consum del bé ( menys ascencions perquè són més cares), no implica una MILLORA DE L'ACTITUD. Només s'augmenta el preu del bé, mentre que no es sanciona un mal us del mateix o es promou un millor us ( a través de MULTES o FORMACIONS O LLICENCIES tipus CARNET).

Queda demostrat que ACTUALMENT les asecencions a l'EVEREST s'han multiplicat enormement, tot i la EXISTENCIA DE PEATGES i el alt cost que suposa per a un particular el pagament de un guia o una expedició comercial. EL preu no seria un impediment de cara al consum d'una ascenció al Montblanc a no ser que aquest fos ASTRONÒMIC. POtser ajudaria a subvencionar sistemes de neteja o millora ecològica, això sí...

¿La muntanya només pels rics?

Ni molt menys tinc la solució..però aportacions com les teves ens fan recapacitar...ja hi pensaré i miraré de donar-hi voltes amb més infoprmació...

En qualsevol cas és lamentable el que està succeïnt, tant aquí com a arreu de les muntanyes...i molt bo que ens parem a pensar una mica, en les solucions i en la nostra actitud...

Salut
Re: Peatge en el Mont Blanc
September 18, 2006 10:07PM
Hola TRanki!

Gràcies per les teves aportacions, realment són molt enriquidores!
Abans, he explicat algunes anècdotes i exposat alguns fets, per mi, molt indignes i emergents!
Alhora, no he volgut donar la meva opinió sobre aquesta situació, si més no, per no escriure tant! No cal atabalar ningú amb tantes paraules! ;-D

Justament, també fa poc he llegit altres opinions sobre això.
Per no donar més la tabarra adjunto un altre link sobre aquest tema. Comparteixo bastant l'opinió que s'exposa. Per cert, recomano aquesta pàgina web també, està força bé.
Ho resumiria com a conscienciació, civisme i responsabilitat. Tot plegat, és fàcil d'escriure però gens ni mica de tirar-ho endavant.
Almenys, amb aquestes paraules intentem ser conscients, això potser ja és un pas endavant, no?

Rakel.
---------------------
FONT: [muntanyanet.blocat.com]

"En l'edició del divendres dia 15 de setembre del diari La Vanguardia es publica un llarg article sobre la possibilitat que s'implanti un peatge per pujar al Mont Blanc. No és un article d'elaboració pròpia, sinó la traducció d'un article del periodista anglès John Lichfield publicat amb anterioritat al diari The Independent.

L'argument no és nou. Davant l'allau d'alpinistes i els problemes que teòricament causen (embussos i deixalles) l'alcalde de Saint Gervais, dins del terme del qual s'alça el cim, proposa que s'imposi una taxa, impost o peatge per a tots els alpinistes que hi vulguin accedir-hi. Teòricament això faria minvar l'afluència. Aproximadament uns 3.000 muntanyencs intenten el cim cada temporada. L'exigència de l'alcalde no s'atura aquí, sinó que proposa obertament que ningú pugui fer l'ascensió sense haver contractat la seva plaça al refugi de Gouter i un guia de muntanya. Afortunadament les autoritats regionals i nacionals, les companyies de guies locals i els col·lectius muntanyencs hi estan radicalment en contra.

L'argument és del tot fal·laç i purament demagògic. Si s'imposes una taxa, aquesta seria necessàriament moderada i no evitaria l'afluència. La proposta fa massa pudor a voler recaptar més diners!

Tanmateix en cap cas és pot acceptar la pretensió de cobrar una taxa per accedir a un cim. Va contra els valors més fonamentals de la muntanya, espai sagrat de llibertat. Aquest és un valor suprem que s'ha de defensar a capa i espassa. Ja s'ha transigit massa a l'Himalaia i algunes raons que poden ser vàlides a l'Asia a Europa són del tot inadmissibles.

En qualsevol cas el problema de la massificació és real i té molt difícil solució. El Mont Blanc, el Cerví o l'Aneto tenen un poder d'atracció irresistible per a molts. Contra això és molt difícil lluitar-hi, però el primers culpables són els municipis veïns que els han promocionat tant com han pogut. Els bons alpinistes i nombrosos guies han renunciat a fer aquests cims en temporada. La massificació els hi treu tot l'encant.

Contra la massificació només existeix tres arguments: educació, civisme i selectivitat.

Cal educar tant com sigui possible a tots aquells que volen anar a la muntanya, per entendre que no s'hi pot anar de qualsevol manera i amb qualsevol actitud, sinó que calen comportament cívics. Però la millor manera per filtrar la gent es convertint l'ascensió en molt més selectiva.

Per què l'alcalde no comença clausurant el trenet que surt de Saint Gervais i demana el tancament del telefèric de l'Aigulle de Midi o del refugi Gouter? Si l'ascensió hagués de començar des del fons de la vall, amb 3.800 metres de desnivell, molta menys gent s'hi atreviria. Però els interessos econòmics són massa forts.

Em penso que hi ha molts més problemes amb els milers i milers de turistes que cada dia envaeixen la vall de Chamonix, amb la pol·lució ambiental que produeixen, que amb les dotzenes que volen pujar el Mont blanc. Quantes deixalles provoquen hotels, apartaments, càmpings, estacions d'esquí o remuntadors mecànics?

La muntanya és un espai sagrat, de llibertat, d'independència i autonomia que no es pot mesurar amb criteris urbans. És un altra món i potser el que serveix a la ciutat allí no té cap sentit. No podem acceptar mai el cobrament per accedir a un cim i caldrà lluitar-hi tant com calgui "

FONT: [muntanyanet.blocat.com]

Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login