El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Bienvenido! » Entrar » Crear un nuevo perfil

Regulació de l'escaada al Montsec

Enviado por bullarolas 
Regulació de l'escaada al Montsec
19-September-2008 12:10
Carta oberta a l'il·lustre Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i a la Directora General del Medi Natural, Sra. Maria Núria Buenaventura.

Benvolguts,

Els escric per mostrar-los la meva disconformitat amb l'exposat en l'informe Regulació de l'escalada a les serres de la comarca de la Noguera i Sud de l'Alt Urgell (Lleida). Proposta d'actuació, el·laborat pels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida.

Tot i reconèixer i per tant acceptar que cal regular l'escalada en determinades zones del país, estic en desacord en què aquesta regulació s'hagi d'aplicar de forma genèrica en les zones especificades en l’informe, que tradicionalment han esdevingut importants escoles d'escalada del país: parets històriques que per les seves característiques gaudeixen d'un reconegut prestigi nacional i internacional en el món de l'escalada.

Em sembla adequat que es reguli l’escalada en aquelles vies d’escalada on es detecti la nidificació d’aus en perill d’extinció o la presència d’espècies vegetals també en perill. Però crec que una regulació que concreti amb exactitud i detall les rutes afectades, una regulació que, per tant, no sigui de caràcter extensiu, general i indefinit, ajudaria a garantir la convivència entre el col·lectiu d’escaladors, les espècies afectades i l’administració.

És per tot això que, en el benentès que quedo a la seva disposició per a qualsevol consulta, els agrairia que tinguessin en compte les reclamacions exposades en aquesta carta i desestimessin la idea original de regulació extensiva exposada en l’informe anteriorment mencionat.


Atentament,
.....................................................
Barcelona, a 18 de setembre de 2008.
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
19-September-2008 12:14
Bous i esquelles,

Aquesta carta és un primer pas per expressar públicament el nostre desacord amb l'informe de regulació extensiva i indefinida de l'escalada a moltes de les tàpies del Montsec. La idea és que com més gent millor, l'enviem a:

conselerbaltasar@gencat.cat; dgmn.dmah@gencat.cat

Podeu fer directament el copy-paste.

S'estan posant en marxa altres formes de mobilització, tothom hi està convidat
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
19-September-2008 16:41
Ep!

L'adreça del conseller està mal escrita, és:

consellerbaltasar@gencat.cat
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
22-September-2008 14:31
info sobre el tema recopilada fins ara:

* el document és una proposta generalista per a començar a discutir, sense més valor que això.
* de moment, només se ha començat a treballar en la regulació del Montroig i parets properes
* Hi ha constituida una comisió en la que estan participant escaladors de Lleida, la FEEC i altres.

Onaclimb va publicar al seu web la proposta generalista sense donar informació de la validesa del document i del procés de participació. Como és lògic van saltar les alarmes

A través d'internet; mails i comentaris a caranorte, forum feec, blogs, etc ens hem 'connectat' uns quants de forma espontània. Estem mirant d'organitzar una trobada pròximament en la que asisteixin escaladors membres de la comisió i oberta a tothom interessat en el tema per informar-nos tots de primera mà. Encara no s'ha concretat ni lloc ni data, pero s'informarà (webs, blogs,..)

salut!
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
22-September-2008 21:47
Gràcies Edunz per informar-nos-en!
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
04-October-2008 00:00
carta rebuda a la Feec dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient sobre el tema:


**********
Senyors,

Us comuniquem la següent nota informativa envers la proposta de regulació de l'escalada en espais d'interès natural a Lleida:

En el darrers dies s'ha copsat a través de diferents pàgines web i publicacions especialitzades en escalada l'interès i el debat generat dins d'aquest col·lectiu envers la iniciativa endegada enguany (2008) pels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida referent a la regulació de l'escalada als espais naturals de la Noguera i sud de l'Alt Urgell.

Ara bé, les informacions aparegudes fins a la data i l'interès suscitat per aquest tema tenen una base totalment errònia ja que es fonamenten, i fins i tot en fan difusió, en una proposta de regulació que encara no ha estat aprovada i que ni tant sols està redactada.

La realitat és que actualment els SSTT del DMAH conjuntament amb diferents entitats estan treballant per elaborar una proposta de regulació, amb tot el consens possible, i que en aquest moments encara s'està en un punt molt inicial d'aquest treball.

Val la pena, però, fer una mica a d'història:

L'interès en regular la pràctica de l'escalada ve a partir del marc normatiu que dóna l'article 6 del Decret 148/1992, de 9 de juny (DOGC núm. 1618, de 13 de juliol de 1992) el qual estableix que per a la pràctica de l'escalada en espais d'interès natural, reserves naturals de fauna salvatge, reserves nacionals de caça i zones de caça controlada es requereix una autorització prèvia del gestor de l'espai. Aquest article, així mateix, estableix que l'administració gestora d'aquests espais podrà determinar les àrees i els períodes en que aquesta activitat es pugui dur a terme sense autorització.

La proposta dels SSTT de Lleida només pretén cercar una regulació beneficiosa i que doni seguretat als escaladors/es envers el contingut del Decret 148/1992, tot delimitant els àmbits i els períodes en que la pràctica de l'escalada no requereixi autorització dels òrgans gestors dels espais. L'interès que ha mogut a fer aquesta proposta no és, en cap cas, el de prohibir l'activitat de l'escalada ni molt menys sinó assolir un document que tingui el màxim de consens possible amb el món excursionista en general i amb el col·lectiu de l'escalada en particular.

És per això que l'Àrea de Medi Natural dels SSTT del DMAiH a Lleida va convocar, en data 6 de maig de 2008, a diferents entitats excursionistes, a la seu del Centre Excursionista de Lleida per tal d'informar-los de la iniciativa endegada amb la finalitat de regular l'escalada en aquests indrets.

La convocatòria de la reunió es feia amb el següent text: "... voldríem tenir una reunió amb vostès per tal d'informar-los de les propostes de regulació de l'escalada i de les mesures per al seu control. La nostra voluntat és que en la definició d'aquestes mesures s'hi pugui tenir la col·laboració de les entitats excursionistes del territori així com facilitar la màxima informació amb l'objecte que la seva aplicació es faci amb el major consens possible i amb la voluntat de fer possible la compatibilitat de l'escalada amb la conservació de la fauna".

A aquesta reunió hi van assistir representants del Centre Excursionista de Lleida, com a amfitrió, de la FEEC i de la vegueria territorial de la FEEC, de la Societat d'Amics de Muntanya de Tremp, de l'Associació d'Escalada Sostenible i dels Serveis Territorials Departament de Medi Ambient i Habitatge.

En aquesta reunió i, com a punt de partida per al debat, es va lliurar als assistents el primer esborrany del document Regulació de l'escalada a les serres de la comarca de la Noguera i sud de l'Alt Urgell tot fent l'observació que es tractava d'un estudi tècnic, que s'havia d'anar polint i que es lliurava a tots els assistents per a que en fessin la seva anàlisi i presentessin esmenes, propostes i comentaris en posteriors reunions. A primer cop el comentari general va ser que l'esborrany establia uns criteris de regulació molt amplis i que calia fitar les limitacions en zones molt més concretes i definides. Aquest esborrany es va trametre per correu electrònic als assistents a la reunió amb l'objectiu de facilitar la màxima informació tal com constava a la convocatòria.

En data 10 de juny de 2008 es va dur a terme una segona reunió a la seu del Centre Excursionista de Lleida amb la presència de representants del Centre Excursionista de Lleida, de la FEEC i de la seva vegueria territorial, de l'Associació d'Escalada Sostenible, del Centre Excursionista de Balaguer i dels Serveis Territorials Departament de Medi Ambient i Habitatge. En aquest reunió es va constatar que el contingut de l'esborrany presentat en l'anterior reunió anomenat Regulació de l'escalada a les serres de la comarca de la Noguera i sud de l'Alt Urgell no era compartit pel col·lectiu escalador, per massa ampli i generalista, i que s'havia de plantejar la proposta de regulació de l'escalada en sectors més concrets on es pogués fer un treball de delimitació més fi, gairebé a nivell de vies d'escalada.

A partir d'aquest reconeixement es va acordar començar a treballar en l'elaboració d'una proposta pilot de regulació cenyida a l'àmbit del Mont-roig i serres adjacents per un grup de treball petit (més operatiu) amb la participació de representats de la FEEC l'Associació d'Escalada Sostenible, del Centre Excursionista de Balaguer i dels Serveis Territorials Departament de Medi Ambient i Habitatge. Tot i això, no es tancava la possibilitat de participar a altres entitats en aquest grup de treball. També es va acordar en aquesta reunió que els SS.TT farien un dossier informatiu amb la cartografia i fotografies de les zones d'escalada de l'àmbit escollit per a presentar-lo als membres de la comissió com a material informatiu per a treballar la proposta.

Els Serveis Territorials estan treballant en la confecció d'aquest dossier informatiu que es presentarà a la propera convocatòria del grup de treball que es preveu dur a terme durant la segona quinzena d'octubre d'enguany.

Lleida, 3 d'octubre de 2008

Joan Farré Viladrich
Director dels SSTT a Lleida
Departament de Medi Ambient i Habitatge
Re: Regulació de l'escaada al Montsec
06-October-2008 12:01
gracies per mantenir-nos informat company. Ens acusen de alterar-nos sense que hi hagi res aprovat pero el que no podem fer es esperar a que s'aprovi una proposta i que després no hi hagi possibilitat de modificar-la. Com qualsevol llei o normativa impopular (entenent com impopular l'efecte que produiria la prohibició de l'escalada a determinats pobles del Montsec), el primer que se sol fer és llançar un globus sonda per determinar l'efecte que produiria engegar un projecte d'aquesta mena. Un cop s'ha superat aquesta primera fase (no oficial) i sense que ningú hagi demostrat el seu malestar engeguen la maquinaria per preparar la normativa ja que ja tenen la garantia de una prospecció previa del terreny. En aquest punt ja som pell, perque per molt que arribis a negociar, sempre cau alguna prohibició.
Evidentment estic en contra de qualsevol prohibició en aquest aspecte. No perque estigui en contra de protegir la fauna sinó perque els escaladors sóm els primers de tenir-ne cura i segon perque en els ultims anys s'ha experimentat un gran augment d'aquestes aus. Que li diguin a aquell pagés al que els voltors se li van cruspir dues vaques i no havia vist mai voltors per la zona....
Per ultim, i per acabar de defensar els nostres arguments, son tantes les parets on l'escalada és una activitat residual (sobretot per la qualitat de la roca) que una mesura d'aquesta mena resulta del tot ridicula.... Bé ridicula per nosaltres pero algun benefici en deuen treure a part de protegir quatre ocells. Ja sabem per que es mouen els politics....
Compteu amb mi pel que necesiteu, em resulta una mica dificil des de el meu humil teclat engegar qualsevol iniciativa personal pero en canvi no em costa res de donar suport a les que es preparin.
fins aviat
nenivan
Lo siento, sólo pueden enviar mensajes si está registrado.

Pulsa aquí para entrar