Papako
caranorte > reseñas > directorio de reseñas > Europa > España > Catalunya > Ulldeter > Papako  
 
  Papako

Bona via per iniciar-se en corredors.

Dificultat: AD, IV+, 70º.

Longitut: 160 de via + 140 fins al cim.

1a asc. Josep Mula, Laura Piferrer, 21 desembre 2003.

Equipament: res, via alpina.

Material: corda 60m, 6 cintes, bagues llargues, pitons (plans i universals), empotradors (mitjans i petits).

Ver   ressenya - topo - croquisEscalant el primer llargDarrers metres de la via


 Horari: es pot considerar aquesta via como una matinal encadenable amb altres itineraris de la zona.

Accès:
Amb el cotxe hem de pujar la carretera que va del poble de Setcases a l'estació d'esquí de Vallter 2000.

Aproximació: Agafem el camí que des del parquing que ens du al refugi i als 3 min ens desviem a l'esquerra en busca de l'àmplia pista d'esquí. Pugem per una forta rampa i sortim de la pista cap a l'esquerra en direcció a la marcada canal de l'aresta NO. Abans d'arribar a l'alçada del sòcol rocós de la base de la paret, flanquegem a l'esquerra pujant per fortes rampes (45º-50º). Muntem reunió al peu d'una característica xemeneia(20 min).

Caràcter, roca: Bona via per iniciar-se en corredors que ja són quelcom més que simples rampes de neu, els dos ressalts rocosos li donen interès a la via tot hi que són fàcilment evitables, ara bé, li falta continuïtat en els trams intermitjos. El millor la sortida a l'aresta des del coll, molt estètica i espectacular. Un corredor agradable i amb la més curta aproximació de Vallter (que ja és dir...), perfecte per passar un bon matí sense gaires pretensions. La roca és granit de qualitat variable.

Descripció:
- Primer llarg: Cal superar la franja rocosa per una xemeneia que talla la paret, és un tram molt estret i encaixonat que requereix d'algun moviment explosiu (IV+, si el trobessim cobert de gel pot arribar a 75º), a continuació trobem un curt tram de mixte (IIIº) i a partir d'aquí pugem per una llarga rampa de neu (50º) fins a muntar reunió a les roques del nostre davant (50 m).
- Segon llarg: Fem un llarg flanqueig en diagonal a la dreta (45º) per sota una franja de roques fins entrar a un petit i curt corredor on muntem reunió (55m).
- Tercer llarg: Pugem recte amunt a través d'un embut de neu (45º) que ens porta a un petit ressalt de 4m (IIIº mixte o 60º gel), seguim amunt en busca d'uns arbres on muntarem la reunió.
A partir d'aquí la inclinació diminueix (45º) i pugem fins un marcat corredor on la pendent torna a augmentar poc a poc (45º - 50º). Muntem reunió a un petit gendarme just al coll on tenim una espectacular vista sobre els darrers metres de la canal de l'aresta NO.
- Quart llarg: Fem una curta desgrimpada i un flanqueig a l'esquerra (II+) per encarar tot seguit una cornisa de 10m i neu molt endurida (60º) que ens deixa a l'aresta NO, aquí és gairebé impossible muntar reunió, el millor es assegurar a cos. A partir d´ara tan sols ens resta una caminada fins assolir el cim del Gra de Fajol Petit (2.565m).


Descens: Des del cim baixar per l'aresta Oest cap el coll dels Fajols i a partir d'aquí escollir una de les diverses línies de baixada que ens portaran de nou cap a les pistes d'esquí.

Bibliografia: Escalades a l´ alta Vall del Ter, Marc Serradell, Ed. UEC
Pirineus, neu , mixt i gel, Pako Sánchez, autoedició.

Cartografia: Puigmal - Núria, Esc.1:25.000, Ed. Alpina


Dades útils: Teléfonos del Refugio de Ulldeter: 933152311 (horario de 19.00 a 21.00), 972192004 y 938482319.


contacta | sugerencias | webmaster | Aviso Legal
© copyright caranorte.com