El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Bienvenido! » Entrar » Crear un nuevo perfil

Pirates 2.0

Enviado por bullarolas 
Pirates 2.0
10-February-2008 23:58
Ja fa una pila d’anys dels Pirates; però partirem del punt que coneixeu què –i no menys important el qui– van ser els Pirates. Jo em mamava literalment el dit quan una colla de pirats es van dedicar a despitonar les vies que vàries generacions d’escaladors havien anat omplint de pitons. Les desclavaven i en feien els trams d’artificial en lliure. També van caure uns quants burins. Avui dia hi ha qui es dedica a reequipar vies i a substituir pitonisses per parabolts sense ser conscients –o sense voler ser-ne– que molts dels burins no es van posar durant la primera ascensió, si no que els van posar més tard escaladors amb poc tremp o manca de força de voluntat.
També hi ha qui es dedica a obrir vies amb el cul, amb taladradora i sika, amb parabolts lluents cada metre i mig. Amb molta seguretat però amb poc compromís.

Fins avui la sang no ha arribat al riu. Però amb l’ús indiscriminat de les taladradores i la massificació de l’escalada esportiva ens estem quedant sense roques ni línies que noves generacions d’escaladors puguin imaginar. Cada vegada són més els mars de pedra plens de ferros col·locats sense lògica i sense que a penes ningú s’hi aventuri mai –si és que d’aquesta mena d’escalada se’n pot dir aventura. Cada vegada són més les vies clàssiques símbols del que ha estat la història de l’escalada al país que es reequipen o que –molt pitjor– veuen com a banda i banda o directament per sobre escaladors sense escrúpols obren línies a base d’expansions.

Què quedarà dels anys 90 i dels primers del 2000 si al costat de la normal de la Caputxa o de la Sorolla del Dit algú ha dibuixat línies de parabolts que han quasi esborrat de la roca el que eren joies que ens pertanyien a tots i a totes? La nord de la Caputxa va ser una de les mítiques de Montserrat. Allà hi va morir en Vicenç Barbé. Ara, quan l’escales m’han dit que et pots confondre –o escaquejar– per una línia de parabolts lluents a mà esquerra... Què li estem fent al nostre patrimoni?

Per això, i un cop s’ha fet públic un ampli debat sobre aquest tema, us proposo tornar a passar a l’acció.

Cal una versió actualitzada dels Pirates. Que cadascú s’impliqui com li sembli. Parlem-ne. S’ha dit d’eliminar les expansions de la Santacana i la Serrano de la Mòmia. Potser és un començament –treure les expansions en trams de fissura que es poden protegir perfectament amb encastadors. Però penso que podem anar més enllà i fer-ho d’una manera més sistemàtica. Quin mal que fa escalar fissures de qualitat xapant parabolts o escalar una clàssica com per exemple la CADE de la Miranda de la Portella i no poder utilitzar els tascons i els friends no perquè no hi hagi fissures, sinó perquè un reequipament desafortunat la va cosir de parabolts. Estic plantejant-me seriosament incorporar al joc d’encastadors una clau anglesa.

Benvinguts Pirates 2.0, hi ha molta feina i demà és un bon dia per anar a escalar.


REUNIÓ A AGULLES: ¿CONCLUSIONS?
11-February-2008 11:23
Ei Bullarolas...

Hi va haver algun document o acta que poguem consultar sobre les conclussions de la reunió?

MOlaria una crònica de QUE s'hi va dir...

I sigues OBJECTIU!!!

Va venir en LLAssera?
Pirates 2.0
11-February-2008 12:57
Poc a poc i paciència. Suposo que en Harry publicarà alguna cosa al web (agulles.org, link: cartes). Miraré de fer-ne un resum ràpid:

Molta unanimitat, bon rotllo i moltes expectatives creades.

a grans trets

- Això no pot ser, estem destruint el patrimoni del passat i dels futur de les nostres roques (les de tots).
Individus com l'amic Llassera (que evidentment no va venir) no mostren cap mena de respecte per les roques, l'escalada i per la història de l'escalada.
- L'extensió de l'esportiva (que no és el mateix que l'escalada lliure i que se'n diferencïa per l'ús desmesurat d'elements de seguretat) de manera generalitzada destrueix l'entorn i no suposa cap evolució de l'escalada: en les diferents intervencions es va subratllar la desaparició del compromís i la substitució d'aquest element per l'obsessió per la seguretat.
- També es va posar de relleu que l'esportiva està convertint l'entorn en un gimnàs al aire lliure i que això comprometrà irreparablement el futur de l'escalada, no deixant a les noves generacions terreny per evolucionar.
- En cap moment es va apostar per eliminar l'esportiva, però sí per relegar-la a la seva funció principal, l'entrenament per afrontar escalades amb compromís.
- Es va reivindicar una escalada més pura, més respectuosa amb l'entorn i es va posar èmfasi en relegar el sika als rocòdroms i zones urbanes i evitar-ne l'us en zones naturals.


Les conclusions van quedar per a reflexions posteriors. Jo ja m'hi he posat..
Re: Pirates 2.0
11-February-2008 13:58
Osti aixó que dius dona de si.En ve ara mateix una vocació de neopiratillo, que m'haig de controlar.

Plantejem un tema a debat:

Si jo vaig un dia, i en faig la Santacana, variant Serrano sense xapar cap bolt ni buril, i en solitari, despres pujo amb els punys i en vaig netejan tots els bolts i burils i demes merdes, deixant nomes els tacs de fusta, je je ja no n'hi han.La penya que fará, en criticará totom o passaré a ser un neopiratillo positiu per a la comunitat escaladora.Penso qu'es millor plantejar.ho avans i a veure que passa.Restará obert un repte.

Els excesos que comenta el Bullaroles son preocupants, però la veritat es que aixó està construin els fonaments per una neorientació de l'escalada. Cada cop es mes clar que no nomès el grau, es sinonim de ser un bon escalador. Per a mí que ja soc una mica yayo amb aixó de l'escalada, i que recorda els temps heroics, com diu el Picazo, tanta parabolada per a tot arreu fa mal a la vista, avans era bastant habitual a Montserrat, fer llargues excursions entre assegurançes. Ara aixó nomes resta per a les antigues vies, no reequipades encare o a lo que anave, al nou estil de forzar vies d'artifo com la ultima moguda a la via Vanitat oculta.Aixo per a mi si es escalar de veritat.Bareja de grau, control mental i tècnica per asegurarse. Aixó per a mi es un escalador complert.Val a dir doncs, que l'escalada esportiva es una merda?. No que va al contrari, a contribuit a pujar el grau a tot el que la practica, es molt valuosa per a qui ho vol aplicar a una paret. I es tambè un fi en si mateixa. Es perfectament comprensible que hi ha gent que nomès es vol dedicar al grau i a la dificultat i no li interesa la paret.Dit aixi no sembla que hi tingui qu'haver.hi cap problema. No obstant, el problema si apareix quan una de les dues coses invaeix l'altre.Molts de vosaltres mes joves que jo, ho entendreu, si us explico que si quan tenia 16 anys i arrivaba a Montserrat amb els ferrocarrils catalans, amb les botes rigidas i els pitons Faders, algú m'hagues explicat el que es faria 30 i pico anys despres no m'hagues cregut res, hagues dit qu'era imposible.Per tant qui us diu que d'aci poc com ja esta pasant ara amb la Vanitat oculta, algu es capaç de pujar desde abaix en lliure sense parabolts per la Brow Sugar, o per la Olesa de l'Aeri o per la Colores de Tarrdets, o la del costat, vies totes picades desde dalt. Que seria avui la Santacana, si l'haguesin picat desde dalt.Colegues,l'esportiva per Siurana, Mongrony,Margalef,Can Boquet singles i totxos de Montserrat, però deixeu les parets per a que les properes generacions puguin dir la seva. No digueu mai, com que per aci es imposible d'un altre manera, doncs vaig i ho pico desde dalt, que savem nosaltres el que arrivaran a poguer fer els nostres fills i els nostres nets.

Be, Bulleroles, jo tambè m'apunto a la nova fornada de neopirates. Avui si que fa falta.

Salut companys
Re: Pirates 2.0
11-February-2008 15:07
Joer ...
Jo faig esportiva, Artifo, classica, bloc i psicobloc...no sabia que només escalava de veritat quan feia clàssica...encara que cada finde surto a fer roca ( li direm així ara)... des del fa temps que no escalo..només entreno...

Fins ara pensava que estava practicant disciplines DIFERENTS que compartien terreny..i creia que el que es tractava es que en CADA MOMENT seguís les etiques concretes de cada disciplina...miro de encadenar en esportiva ( encara que em costi 10.000 intents fins que no arribo a la cadena en rotpunkt no dono la via per feta), no pico gantxos ni duc burilador a les vies d'artifo, miro de fer la via en clàssica i de assegurar-me com puc i QUAN EQUIPO miro de equipar segons la inspiració del moment COM EM ROTA ( expo o superequipat PER SENSE TREPITJAR RES JA ESCALAT..simplement...etc...creia que CADA TIPUS D'ESCALADA té unes regles de joc diferents..però ARA VEIG QUE NO..que l'ESCALADA CLASSICA és la que determina a les altres, que tant sols són una funció d'ENTRENAMENT per a aquesta...no?

I la classica no és una funció d'entrenament per al clean, que al seu temps és un entrenament per al solo?

Evidentment que pujar per sota com es pot posant catxarros és molt lloable..però no ho és més pujar en solo i a vista? NO és realmmet una assumpció total del compromís i la ètica? No limita l'escalada a qui realment es pot fisica i mentalment afrontar a ella?

Als 80 en david Vallhonrat ja va obrir 6c+ d'aquest pal...i han passat 20 anys..s'ha escalat 8b+ i 8c en solo, i 9a amb crashpad ( the fly)...qui sentit té obrir vies de que un cop apurades són 7a a Montrebei o de 6a/Ae que és bb+ a Agulles? Segons aquet concepte ( EL COMPROMÍS) no té CAP SENTIT...inclús el clean climb REVELA la dificultat que et trobaràs ( encara que no deixi emprempta) i evita que allà s'escali a vista en sentit estricte..limita l'aventura real de posar-se per baix a l'estil Batallé a la Sanchez...

¿Qui s'encarrega de determinar el nivell de compromís mínim a assumir? Què significa assegurament DESMESURAT? Segiurament hi ha gent que considera que la Aresta Arcarons ( 6a amb bolts i 7a+ o Ae a dalt) esta sobreequipada. La mateixa NORMAL DE LA CAPUTXA és Vº ( trencat però Vº)..¿Cal posar res en una via on si el pas estés al terra el fariem xiulant? Actualment no és una qüestió mental més que de nivell?

Pel que fa al'Ecologia, respecte a la natura i tal...podriem replantejar-nos la existencia fins i tot de refus enmig de Montserrat, a 20 minuts a peu de parquing, que esta a 20 minuts de BCN. ¿Quin sentit logístic tenen? quina comoditat o seguretat aporten en un lloc on hi ha cobertura total?

Crec que ens estem liant d'allò més, barrejant gustos, desigs, principoi mal entesos i segurament algun pique o frustració...

Realment hauriem d'acabar tots fent PSICOBLOC o solos..segurament la majoria de apostols i piratilles s'haurien de quedar a casa mirant de fer-se un món a mida de les seves limitacions o gustos...i perdoneu però SI AQUESTES SON LES CONCLUSIONS de la reunió no s'AGUANTEN PER ENLLOC des d'un punt de vista LOGIC i RACIONAL, són excloents, subjectives i deixen lloc a objeccions per molts fronts...

I mentrestant en Lassera acribillant les pedres...¿Algú l'ha trucat?
K.
Re: Pirates 2.0
11-February-2008 18:53
Per les fotos sembla que devieu ser uns 50 máxim 100, es correcte?

Com valores aquesta assistència i el fet que fossiu menys que els escaladors esportius qualsevol diumenge a Gelida?

Penseu que aquesta assistencia dona prou quorum a les vostres conclussions (si es que aquestes que comentes con les "oficials")?

I com diu en TR, al Llasera algú s'ha molestat en comentar-li res?

Records

K.
[skalada.WORDPRESS.com]
Re: Pirates 2.0
11-February-2008 22:49
Tan de bò no siguin els escaladors de qualsevol diumenge a Gelida els que decideixin el futur de l'escalada al nostre país...
Re: Pirates 2.0
12-February-2008 02:46
OSTRES BULLAROLES, CREC QUE EL TRANQUI HA FET UNA EXPOSICIÓ BRILLANT I NO PUC APORTAR GAIRE DE NOU, PERÒ AMB EL QUE DIUS SENTO QUE NOMES ESCALO QUAN FAIG BLOK.
TB PENSO QUE, SI A GRANS TRETS AQUESTES SON LES CONBCLUSIONS, AQUESTES SON MOLT POBRES I DIFÍCILS DE MANTENIR.

M'ESTIMO MÉS, PERÒ, ESPERAR A VEURE EL MANIFEST O LES CONCLUSIONS EN ALGUN TIPUS DE DOCUMENT, SI ES QUE S'ACABA ELABORANT, I OPINAR DESPRÉS.

VOLEM MASSES REGLES A UN MUNDILLO QUE TOTHOM VA A LA SEVA TIO, I A AGULLES PODIEU SER 50 0 1000 PERÒ NO HI HAVIA TOTHOM.
AQUEST ÉS UN ESPORT O ACTIVITAT SENSE REGLES AMB L'ENCANT QUE AIXÒ LI CONFEREIX I TB AMB LES DESGRÀCIES QUE PODEN FER QUATRE GATS QUE NO HAN ENTÉS RES SOBRE L'ESCALADA (ENCARA QUE APELIN A 50 ANYS ENFILANT-SE PER LES PARETS, COM MÉS VELLS, A VEGADES, MÉS FERREGOSOS, ENQUILOSATS I CARQUES ES TORNEN)

SEMPRE HI HA HAGUT BELEGOS TARRAGOS... AIXÍ COM PIRATES, TRINI'S... VENEN, PASSEN I LA HISTÒRIA COMDEMNA A UNS I ABSOL A ALS ALTRES...

NO DEFENSO NI LLASERES, NI TARRAGOS...NI MOLT MENYS PERÒ SI ALGU ES PLANTA A SOTA D'UNA TÀPIA ON NO HI HA RES I LA CUS A PARABOLTS... ÉS UNA MERDA, SI, PERÒ ELL HA ARRIBAT A DESCOBERT I HA APLICAT EL SEU ESTIL, ELS QUE DESPRES PENSIN QUE ES PODIA HAVER OBERT D'UNA ALTRE MANERA, HABER-HO FET ABANS (HI AIXÒ TB VAL PER ALGUNES DE LES VIES QUE EL J VIDAL HA OBERT A TOT EL MASSIS I QUE HAN ESTAT CRITICADES PER L'ESTIL MENTRE NO SE LI HA FET MASSA RECONEIXAMENTS PÈR LA REDESCOBERTA DE LA PLANTACIÓ QUE IN CLOU PUNXAR-SE MOILT, OBRIR NOUS CAMINS...NOMÉS ÉS UN CAS)

EN FI SEGUR QUE TENIM MOLTS PUNTS EN COMÚ I NOMÉS PETITES DIFERÈNCIES, EL FOTUT ÉS QUAN LES DIFERÈNCIES SON INSALVABLES COM AMB ALGUNS DELS APERTURISTES QUE HE MENCIONAT.

NO MENRRROLLO MÉS!!!

SALUT!
Re: Pirates 2.0
12-February-2008 08:47
Companys,

Les conclusions de la trobada han quedat per a posteriors reflexions. L’amic Tranki em demanava un resum, des del meu punt de vista.
Dieu moltes coses. Moltes i molt ràpid. Cap té gaire en compte el futur de l’escalada a la muntanya. No el futur d’aquí a 5 o 10 anys, no. El futur d’aquí a 30 o 50 anys... Dieu moltes coses, però molt poques sobre el motiu d’aquest post titulat “Pirates 2.0”
Re: Pirates 2.0
12-February-2008 10:47
Bullarolas

OBJECTIU no vol dir des del TEU PUNT DE VISTA..heheheh! et demanava un resum OBJECTIU,...tantmateix elq ue comentes és el que es va dir..certament...la subjectivitat prové de la OPINIÓ que hi afegeixes oq ue segurament hi afegeixen els manifestants en el debat.

En K. té un post on fa referencia als fets que passen a kenya..i realment me n'adono que té certa raó...de fet és un FET PUNTUAL que alguns aprofiten per provocar una NEOVISIÓ, una REVISIÓ de la normalitat i UNA CRIBA de tot allò que NO MOLA o els AMENAÇA...sempre ha passat, i sempre passarà...hi ha tensions més o menys contingudes que exploten quan troben la oportunitat...hi ha gent legal que protesta, els qui aprofiten per cremar-ho tot una mica, i com que d'això no en menjem, al cap de quatre dies i deu desequipaments el paio se'n va a rebentar una altra zona amb més o menys fortuna. Com el Tarragó i l'Anglada...

I ningú a trucat al LLassera, o li ha posat les coses clares els 1000 dies que ha pujat equipar les 1000 vies que ha equipat...no seràq ue no s'ha passat hores a Agulles !!!!!!!!

Resultat: cap dialeg, solució imposada per la força i una mica d'adrenalina descarregada i autoafirmació complaent...
Suposo que és més facil això que debatre el tema, presentar opcions, mirar de contactar i convocar interessats, defensar conseqüentment una postura i SI CAL enfundar-se-la una mica en allò en que hem de cedir ( que el món no ens pertany....)..i currar en la solució acordada si fos necessari i encara que no sigui al 100% la que volíem...

En quant a PIRATES 2.0...la idea és divertida però el debat ja fa anys que es dilata...cal una moguda molt més GENERAL i acceptada per tothom.

OK a treure assegurances apòcrifes, renovar restaurant i amb coneixement de causa, respectar traçats ja obertsaixò és de calaix!!!...però de la mateixa manera que es respecta el passat també s'ha de respectar el present..és que una burilada de l'Anglada és més un pas endavant més que una parabolada del Tarragó, simplement perquè s'ha rovellat ? I les de l'Iglesias? I els falcats de plom de la Nana? i el ciment a la Filigrana? i els retroequipaments i sobreequipaments en CADA AGULLA ( senyors els burins es van aplicar més tard que les arestes bruc es van obrir...).
LA MOMIA es va reequipar per part de gent que estava en aquesta mani..i a la normal que jo sàpiga no hi havia seguros..com a la HAUS als primers 30 mts.IGUAL QUE A LA TORRES IBORRA ANGEL de la momieta no era un 7a+ sinó un Ae, o al aHISPANO SUECIA del Barberà era un Ae que ha calgut reburilar ( un cas paradigmàtic de convivència i de acceptació entre tendències), o la MAS GUASCH es pitonava, o la HAUS estava A pèl...també les Cerdà Pokorski de la Prenyada ( les dues a banda i banda) tenen spits extra...igualment el sika esta a la MOMIA (anillo del power), i s'han picat cantos al Mc Canna, al Barberà,..en totxos i vies llargues...¿Posem tot això a lloc?

La Normal de la Momia jo ja la tinc en Clean ( es fa amb merlets de puta mare..perquè calen els bolts????)..ostia... la Sanatacana ja ho veurem...Algun totxo de DAVANT DEL REFU D'AGULLES també l'he fet sense picats ( que curios..no variava més que un plus el grau....en Harry no veia clar que els rebentés després amb una escarpa i martell..), i la Brown, La Sesion, la Lucky, L'Anillo del Poder, i altres tantes sense els manipulatrs les hauré de reencadenar...

Més enllà de la visió parcial del PIRATES 2.0 jo voto pel PIRATS VISTA, tot i que pot presentar problemes de funcionament ( es penja i no és compatible amb tots els pc's i formats anteriors), és la darrera tendència. La putada és que si no ets de la minoria que se'l poden pillar et quedes obsolet en 4 dies...

A "entrenar" bous, que pinten bastus i molts ens quedarem sense poder escalar de veritat...
Lo siento, sólo pueden enviar mensajes si está registrado.

Pulsa aquí para entrar