El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Welcome! » Log In » Create A New Profile

Estris per escalada artificial

Posted by Mingo 
Estris per escalada artificial
June 06, 2005 01:32PM
Hola
La setmana pasada vaig fer la via Desiree al cavall bernat, sort que a mi no em va tocar fer el quart llarg, doncs originalment era un artificial de burins, ara, algun dels burils tenen les xapes petades. La màquina que anava amb mi quan faltava la xapa s'ho feia en lliure. La meva pregunta és quins estris es poden utilitzar per passar si no es pot pujar en lliure? m'han dit que amb baguetes de kevlar. Quines gruix tenen les més primes? on es poden trobar? existeix algun inventet més per poder fer servir els burils petats?
Gràcies
Mingo
Re: Estris per escalada artificial
June 06, 2005 02:08PM
Hola,

Suposo que el recurs que dius ( cordino, estil Anglada aeri) és el més usat. En casos semblants s'usen tascons de cable prims i "rivet Hangers-el cable sol.

El tema està en que la xapa petada permeti "escanyar" el burí, com a cas "extrem" es pot ganxejar sobre la xapa...mira d'usar un ganxo de punta plana, no afilada, que s'assenta pitjor...o amb molt de comte de no petar el burí, intentar crea la rebaba fent una mica de palanca sobre la xapa...

En segons quines vies ( Desirée, Anglades, Tim a Diables i altres etc...) dur un burilador no està de més ( millor oblidar l'espitador o taladro i procurer "restaurar" més que reequipar no??

salut i Tibades
Re: Estris per escalada artificial
June 06, 2005 04:17PM
Hola fanàtics!
Amb el rivet hanger estalvies molt temps en els Ae sense xapa, tant el primer com el 2on, que ha de desfer el nusos. Val la pena portar-ne algún.
Tambè l'havia fet servir per escanyar pitons amb el cap xafat anant en lliure, per estalviar-me de nusar-hi cordinos, però dubtava de quan podía aguantar. Vaig preguntar-ho al fabricant i aquesta va ser la seva resposta:
Aproximatly the strenght static resistence of rivet hanger is 2.5Kn (250kg.)
(Cassin S.r.L.)
Si la resistència d'un tascó va de 600 a 1.4000 kg., penso que no és cap xollo per aguntar caigudes...millor deixar-lo per l'artifo.
atento.que.subo
Re: Estris per escalada artificial
July 14, 2005 06:48PM
M' extranya bastant que ningú hagi comentat les famoses "xapes recuperables". Si et trobes el cap d'un burí, sense cap resta de xapa trencada, el millor es posar una xapa recuperable, que com el seu nom diu, el primer de la cordada la posa, i l'últim la recupera (la treu). No es necessita cap estri estrany, simplement es fiquen i es treuen amb la mà sense esforç. Nosaltres sempre portem 5 ó 6, i son una meravella: les utilitzem allà on hagí un burí sense xapa, ja sigui escalant en lliure, en artificial o en reunions. Fins i tot van trobar una vegada una reunió tota feta amb xapes recuperables.
Resisteixen uns 1.000 kilos, segons el fabricant.

Per qui no les conegui, que es fiqui aquí: [www.barrabes.com]
TRosdeferro
Re: Estris per escalada artificial
July 15, 2005 08:35AM
Hola,

Les xapes recuperables són un molt bon invent del Cerdà i l'Álvarez però si el que et trobes és un burí amb xapa, amb la xapa trencada, la xapa recuperable difícilment hi entra. ës aleshores quan s'usen els invents que estem describint ( cordinos, gantxos, rivet hangers, cables de tascó...)


Siau
makarova
Re: Estris per escalada artificial
July 18, 2005 10:36PM
Hola companys i companyes d'aquest foro, acostumo a llegir-vos pro no a escriure. A proposit d'aquest missatge, us faria res comentarme quin tipus de ganxos podria adquirir que siguin força polivalents? De moment els he fet servir un parell de cops per superar un pas d'artificial equipat que degut a la meva alçada no arribava al seguent seguro ni allargant-me desde l'ultim esglao amb la fifi .. penso que si m'ha passat, segur que em tornara a passar quelcom semblant i penso que el que tinc no va gaire be, es petit i amb poca superficie, de la peltz,

i ja posats a demanar, tambe m'agradaria saber on hi ha baguetes de kevlar primes i quin gruix seria l'idoni per superar aquests trams de burins aixafats a l'estil "Anglada-Aeri". Gracies per tot i bones escalades a tothom
Hola
Re: Estris per escalada artificial
July 19, 2005 04:17PM
Hola

Gantxos petits de punta, útils per a forats petits , gotes d'aigua, o llocs on no càpiguen els de punta plana (més estables). Els de punta plana van millor degut a que s'assenten més en bolos o regletes.

Com més amplia és la superfície a ganxejar més gran ha de ser el radi del ganxo, n'hi ha Black Diamond amb un radi més gran que permeten pillar llastres, bolos més grans, repisetes, etc.

Per roques com granet o calcari, amb la possibilitat de trobar-te repises o llastres grans, hi han gantxos de "carnisser" ( molt grans que permeten pillar una "megalaja")...s'usen menys..

Finalment hi ha gantxos molt estables, de "tres potes" ( tres models en un de sol) que van prou bé en gotes d'aigua.

Un consell: Ojo amb determinades roques i amb el gantxo usat. A montserrat per exemple, el bolos o llastretes "agredits" amb un gantxo molt fi ( de punta o molt afilat) poden petar degut a que la roca és tova ( millor foradets o repisilles sòlides). Les castanyes més grans les he pillat penjat de gantxos ( digue'm pallús si vols)...millor practicar molt a plà terra...també dir-te que, normalment aguanta més un gantxo que el nostre ( o almenys el meu) coco...
mkrova
Re: Estris per escalada artificial
July 22, 2005 10:51PM
hola "hola", be nomes volia donarte les gracies pels consells que m'han anat molt be alhora d'escollir, a veure si el faig sevir algun altre dia pero per empendre una ruta una mica mes compromesa tambe, temps al temps, quina angunia haberte de penjar d'un gantxo sense massa seguros solids a sota teu imagino, pero hi haura vies que no permetin gaire cosa mes en segons quin tram i es interessant i molt bonic valerse de segons quins estris abans de foradar la paret. Salut.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login