El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Welcome! » Log In » Create A New Profile

operació tendó rotulià

Posted by montgarri 
operació tendó rotulià
October 26, 2006 11:19PM
Hola,

no sé si és el fòrum més adequat per escriure això però ho faig per demanar consell, per que estic força amoïnat.

tinc 23 anys i fins a finals d'aquest estiu passat havia anat força per muntanya i m'agradava de tant en tant deixar-me anar corrent per baixades i tarteres i sentir allò que tant ens agrada... he fet travesses, alguna cursa, és -o era, fins ara- la meva passió.

el problema és que a mitjans d'agost, després d'una sortida (a l'estiu no vaig parar quiet) baixant dels llacs del Montroig, em vaig notar unes molèsties al genoll, a la part superior (en un primer moment vaig pensar que era cosa de quàdriceps). Sense donar-hi gaire importància, vaig seguir fent, i tres o quatre dies més tard, baixant del Subenuix, vaig tornar a sentir molèsties. Aquest cop ja em van durar un parell o tres de dies. El cas és que, amb un repòs de tres o quatre dies, el dolor em va marxar i vaig tornar a creure que no era res greu.

A finals d'agost, amb dos companys, vam animar-nos un cap de setmana a anar a veure el circ de Gavarnie i aprofitar per pujar al Vignemale. La pujada força correcta, amb alguna molèstia al genoll en flexionar, però res important. El problema va ser l'endemà, tornant del cim cap al cotxe, que vaig acabar coix del fort dolor que em va fer. En excursions amb força desnivell, i anant carregat, acostumo a sortir amb bastons i aquell dia encara no sé què hagués fet sense ells. La qüestió és que aquell dolor ja vaig veure que era alguna cosa més important que unes molèsties musculars.

La primera setmana de setembre vaig anar a veure un traumatòleg que, amb una exploració superficial, em va diagnosticar inflamació i em va receptar antiinflamatoris i repòs durant un mes. Li vaig fer cas i en acabat, en veure que el dolor no marxava (ara em ve sovint estant assegut), vaig anar a veure un traumatòleg de confiança del meu pare i em va fer fer unes proves (radiografies i TAC).

L'informe de les radiografies no ressenya res important, però el del TAC mostra uns valors de TA/GT que segons el metge es corresponen amb una luxació de ròtula prou important (16mm l'esquerra i 13mm la dreta, per a uns valors normals de 2,5mm).

El traumatòleg, veient aquests valors, vol tirar pel dret a operar, però abans he volgut consultar altres especialistes, a veure què en pensaven, i en veure que 2 dels 3 que he consultat parlen d'operar-me, crec que no tinc més alternativa. El més greu és que el dolor, que segurament ve del cartílag, és, diuen, senyal de desgast d'aquest, de que ja no fa de coixinet tan bé com abans, i per això és convenient operar abans d'arribar a un desgast total i irreversible d'aquest teixit.

Si algú s'ha operat d'aquesta patologia (luxació rotuliana i patela alta) o coneix experiències d'altra gent i com han quedat després, si han pogut seguir practicant esport amb total normalitat, si se n'han ressentit dels dolors... us agraïria molt el vostre consell.


moltes gràcies, salut i sana vida!!!
Re: operació tendó rotulià
October 30, 2006 09:06AM
Hola, era per aportar-te la meva experiencia com a Osteopata i Fisioterapeuta:
Pel que comentes sembla que vas patir una condropatia de rotula causada per una sobrecarrega d'activitat a l'estiu.

El cos té uns mecanismes d'autoreparació i lubricació del cartíleg i dels components articulars que cada dia arreglen el que espatllem però que en el teu cas degut potser a no respectar prou alguns descans i a la combinació de tendencia a luxació + patela alta no van funcionar, (és com si es quedes sense oli l'articulació) i apareix l'alarma del dolor.

Normalment cal primer de tot intentar mesures no agresives que afavoreixin la lubricació de nou del cartíleg (s'alimenta de líquid sinovial segregat per la propia articulació i llavors millora les seves condicions, entre cometes, "s'autoregenera"). A més també es solen fer uns estiraments per baixar la rotula i millorar les condicions de treball del complexe articular.

Cada cas és diferent i és complicat aconsellar sense veure i explorar el genoll però una operació sempre és una agresió molt seriosa que cal reservar per casos sense solució. Les experiències de tractaments semblants al que comentes solen tenir bons resultats i sobretot amb l'edat que tens. Gent que no podia ni conduir progressivament van millorant, no és una solució d'avui em tracto i demà estic bé, però de seguida es veu que el procés va a millor i tranquilitza i deixes de veure les orelles al llop.
Si em passes el teu mail potser et puc aconsellar algun company que estigui aprop d'on vius que et pugui donar un cop de mà.
Anims que segur que t'en surts.
Re: operació tendó rotulià
February 23, 2007 01:40PM
Hola, no és el mateix, però jo me'l vaig tallar completament fent esquí de muntanya i, després de loperació i d'un parell de mesos de recuperació, tot ha anat de conya.

Així que ànims i paciència !
Re: operació tendó rotulià
February 26, 2007 03:28PM
hola, yo me operé del tendón rotuliano con el Dr. Guillen y no estoy nada contento. Antes de decidir operarme podia escalar y caminar pero no podia correr asi que me fuí a este médico reconocido que me cobró una pasta y me dijo que en tres meses estaría corriendo. el caso es que llevo 8 desde la intervención y me dejó peor que antes. mi consejo es que aguantes todo lo que puedas, que te pongas una cincha rotuliana a presión debajo de la rodilla y capsidol (crema) 4 veces al dia. bicicleta estatica sin forzar y sillin muy alto 20 minutos y excentricos de cuadriceps. bajo mi opinión rodilla operada rodilla tocada. suerte y salud
Re: operació tendó rotulià
February 26, 2007 06:39PM
bé gràcies a tots els que van contestar pel seu consell i pels ànims.

hola alien,

finalmente me operaron el 28 de noviembre, mediante una técnica llamada Elmslie-Trillat. No sé si es la misma que aplicaron en tu caso.

des de entonces, bueno la primera semana ya apoyaba peso en la pierna y tal pero me costaba flexionar, y fui con muletas durante una semana y media. Luego, por que me veía inestable, seguí dos o tres días con una sola muleta hasta que la dejé.

a las seis semanas de la operación empecé rehabilitación para recuperar la musculatura atrofiada de la pierna. Ya podía flexionar casi al 100% pero tenía un cuádriceps de pena. A fuerza de Compex y ejercicios suaves me va cogiendo forma la pierna. Empecé con 3 sesiones a la semana de rehabilitación, y desde hace un mes voy casi cada día de lunes a viernes. Lo combino con dos o tres días a la semana de caminar-correr en el agua (de momento mil metros/sesión), lo cual creo que me está ayudando mucho.

También he hecho un par de salidas con raquetas (la primera hace tres semanas y la segunda ayer) tras las cuales sólo he tenido pequeñas molestias debidas seguramente más a la falta de tonificación de la musculatura que a otra cosa. He salido también a caminar en cuatro ocasiones por el monte, nada heavy aun, eso sí, con bastones aún, especialmente para amortiguar las bajadas.

tú también tenías una mala alineación de la rótula? qué clase de dolores tienes y cuándo te aparecen? en estos ocho meses, hiciste algun tipo de rehabilitación?

saludos y mucha suerte!

Re: operació tendó rotulià
February 27, 2007 03:55PM
Yeeh montgarri, te cuento mi experiencia.

A raiz de una intervención de menisco el cirujano interpreto que me tenia que limar la rotula y ahí empezaron mis problemas. la rea que me mando no fue la adecuada y me produjo una tendinitis de pico de rotula. Durante año y medio tuve dolores debajo de la rotula que en ocasiones no me dejaba bajar escaleras ni correr y escalaba bastante limitado. Asi que fui al dr. guillen y me dijo que me hacia una incisión de 3cm en la rodilla, accedia al tendón rotuliano y me hacia unos cortes en el tendón para engrosarlo. sencillo y en tres meses estaba corriendo (eso fue en julio). Empece la rea inmediatamente con movilizacion de la rotula y quitando adherencias y con isometricos y electroestimulación. Las muletas me quite una a los 12 dias y la segunda me dijo que a los 21 pero no pude hasta el mes y medio. A los tres meses ya tenia toda mi flexibilidad anterior pero debajo de la rotula hinchada como un flotador y con dolor. Continue con la rea con isometricos y eccentricos hasta que a los 6 meses me canse porque no mejoraba nada. Guillen me quiere abrir otra vez porque no sabe lo que pasa. Hace 2 semanas me he puesto una abrazadera a tope de presión , capsidol 4 veces al dia y bici 20 minutos y eccentricos 3 series de 20 sin peso. El domingo escale tres vias (de segundo y hasta 6c)y no me molesto la rodilla aunque por la noche cuando estoy sentado me molesta siempre. Voy a seguir dandole caña moderadamente haber si mejora. Cuando camino por piedras voy con cuidado y no me duele aunque no lo hago más de 1 hora. será cuestión de seguir fortaleciendo haber si mejora.
bueno espero que mejores aunque por lo visto ya vas mejor que yo. salud.


Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login