El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
regulacions d'escalada a la província de Lleida
28-May-2009 22:43
Els serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge han convocat a entitats de les terres de Lleida i la FEEC per a donar continuïtat a les converses sobre la regulació de l'escalada al territori. A la convocatòria podem llegir:

"Com a continuació de les reunions mantingudes l'any 2008 en relació a la proposta de regulació de l'escalada al sector meridional de Lleida els informo que el proper dia 3 de juny de 2009 es durà a terme una reunió a la seu del Centre Excursionista de Lleida, (c/ Comerç, 25 de Lleida) a les 8 del vespre en la qual s'informarà de la proposta definitiva que hem elaborat als Serveis Territorials del Departament de medi Ambient i Habitatge de Lleida sobre aquesta qüestió"

Seguirem informant!
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
04-June-2009 14:57
ahir vam mantenir la reunió amb els tècnics del DMAH, una quinzena de persones d'entitats diverses de la província de Lleida i Catalunya. El procés avança amb decisió, i en un clima de receptivitat i col.laboració. Està previst a finals de mes o no gaire més enllà amb trobades intermitges poder consensuar una proposta a modus de prova pilot per la zona d'escalda fonamentalment del Montroig i algun altre paratge concret afectat per a la protecció de la flora.

Seguim endavant!
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
04-June-2009 21:19
Reiterant el que comenta l'Edu, la reunió d'ahir ens va sorprendre positivament.

No m'esperava trobar una Administració receptiva, i en canvi el tarannà dels tècnics que van assistir (dos) prometia postures raonables allunyades de prohibicions extensives.

La proposta que sembla sorgir pel Montroig s'apropa bastant a una regulació temporal restringida a espais concrets i petits, amb una durada revisable periòdicament. És a dir, concretar quines vies queden restringides temporalment per un niu, i amb quina amplitud.
Per acabar de valorar si és assumible o no, caldrà que s'especifiqui la periodicitat de la revisió i l'extensió espaial requerida per cada niu.

Si tot es desenvolupa com vaig entendre, s'apropa molt a l'autorregulació que els escaladors habitualment han practicat evitant escalar allí on hi havia nius.
Ara ens toca esperar a que concretin cas a cas, veurem el primer exemple al Montroig, paret dels sostres.

salut i sort
i visca la terra lliure ... de prohibicions
M'agradaria molt haver-me equivocat amb el nom de la via ABSURDISTAN
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
24-December-2009 21:11
epa, aquest post és llarg.....

Des del 30 de novembre de 2009 i amb la resolució del Director dels Serveis Territorials (SS.TT) del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) de Lleida del document Regulació de l'escalada en espais protegits de la demarcació de Lleida, ha entrat en vigor la regulació de l'escalada a la Serra del Mont-roig, St. Llorenç de Montgai i Camarasa, a més d'algunes petites zones veïnes. De moment, al web de Desnivel: [desnivel.com] es pot trobar el document i els mapes amb les zones d'afectació.

De forma resumida:
* A la serra del Mont-roig, per raó de la nidificació d'espècies protegides, queda prohibida l'escalada entre l'1 de gener i 31 de juliol al tram més oriental de la Pala Alta (més a la dreta de la "via dels cursillistes", cap via d'escalada afectada), la zona del Laberint de Mòria entre les vies "Punta la Fava" i "Metallica" (cap via significativa afectada), la Paret dels Sostres (entre l'"Estel de ponent" i la "Lluna plena" ambdues excloses, a excepció de les vies "7 Cels", "Jour de colère" i "Escornacabres" sobre les que es podrà demanar autorització i en cas de que no afecti a la nidificació aquell any es podran escalar) i, finalment, a la zona de la cova del Tabac des de la "Petit diedre" fins a l'"Elsa Pataky" - ambdues excloses (cap via realment significativa afectada).

* Per a l'obertura de noves vies a les zones esmentades s'haurà de demanar autorització als SS.TT de Lleida.

* A St. Llorenç de Montgai, al sector de Monteró (cantó est del pantà), per raó de nidificació d'espècies protegides, no es podrà escalar dins les mateixes dates, ni obrir-hi noves vies sense autorització. En realitat aquesta zona només hi havia una via amb valor, la cresta típica davant la paret de l'Ós, i fins ara de forma fàctica l'escalada hi era prohibida tot l'any. Tanmateix, a jutjar pel mapa, fins i tot aquesta cresta queda fora de la regulació.

* A Camarasa, per raó de protecció de la flora endèmica, queda prohibida l'escalada esportiva tot l'any al sector del Dispensari, entre l'Agulla del Pont Penjat i el Puro ambdós exclosos, però es manté la pràctica de l'escalada sobre les vies clàssiques i equipades llargues. No es permès l'obertura de noves vies clàssiques (les línies més maques ja estan obertes), i el nou sector d'esportiva del Dispensari a tocar de la represa serà desequipat. Queden afectades una 20 de vies esportives del centenars que hi ha a la zona.

* A les petites zones de Rubió de Baix, Santa Maria del Salgar i Castell de Malagastre, per raó de protecció de flora endèmica, no es podrà escalar (no existeixen vies, o no n'hi ha cap de significativa).

* Els procediments per demanar autorització queden explicats al document.

L'origen de tot plegat arrenca amb aquell primer esborrany que el DMAH va presentar als escaladors l'any 2008, molt generalista i afectant a àmplies zones i parets d'escalada. Durant aquest any a través d'un grup de treball en el que hem participat diversos escaladors, alguns a títol individual i altres en representació de les seves associacions, i els tècnics del DMAH, s'han mantingut diverses reunions i es va fer una visita sobre el terreny per acabar d'afinar amb les regulacions.

Aspectes importants en els que hem pogut intervenir:

* S'ha acotat les restriccions de l'escalada, ajustant-les a la ubicació dels nius i considerant la representativitat de les parets i vies d'escalada presents. Això ha permès conservar vies significatives del Mont-roig fora de les zones afectades per les regulacions, i incloure les 3 vies més interessants de la Paret dels Sostres dins l'excepció segons la qual podran ser escalades dins el període restrictiu si no afecta la nidificació aquell any.
* Al sector del Dispensari s'ha conservat l'escalada de vies clàssiques i de retruc d'un parell d'equipades llargues que hi ha, després de comprobar in situ que l'escalada clàssica en aquest cas no era incompatible amb la conservació de l'espècie de flora endèmica. És a dir, s'ha diferenciat entre estils i impactes d'una i altre tipus d'escalada.
* Es reconeixen en l'enunciat del document el paper proactiu del col.lectiu escalador i la seva sensibilitat envers el medi natural.
* S'ha vetllat en lo possible perquè els procediments per a demanar autorització quedessin ben clars i fossin àgils i pràctics.
* S'ha vetllat per a que dins l'enunciat quedés ben reflectit el caràcter reversible i revisable de l'afectació de les regulacions en funció de que les zones deixin de ser utilitzades per les aus (o, per contra, que noves zones puguin quedar regulades per noves nidificacions. Una cosa va amb l'altre).
* Es constitueix una comissió tècnica amb representants dels escaladors i DMAH per fer seguiment del compliment i les millores del procés de regulació.

Principalment l'ambient ha estat de diàleg i col.laboració, amb un flux d'informació en ambdues direccions, i amb voluntat de consens. El posar en coneixement l'existència d'un endemisme local, o reconèixer la diferència entre els estils d'escalada i l'afectació degut a la modificació del medi i la freqüentació en són dos exemples.

Tanmateix, com a col.lectiu escalador hem de tenir present que les regulacions s'emparen amb el Decret 148/1992, de 9 de juny, pel qual es reglen les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de fauna salvatge, d'aplicació als espais inclosos dins el Pla Espais d'Interès Natural -PEIN- on s'ubiquen gran part de les parets d'escalada.

"6.1 Amb excepció de les àrees i períodes que es determinin amb posterioritat, en els espais inclosos al pla d'espais d'interès natural, reserves naturals de fauna salvatge, reserves nacionals de caça i zones de caça controlada caldrà autorització prèvia per a la realització de les activitats esportives que s'esmenten en els punts a) i b) d'aquest apartat.

En tots aquests espais, l'òrgan que designi l'administració gestora de l'espai determinarà les àrees i els períodes en què les activitats esmentades es podran dur a terme sense autorització."

Enllaç del decret: [mediambient.gencat.cat]

Però, fins i tot en zones on s'hi ha escalat sempre i de sempre s'ha conviscut amb l'avifauna, és argument suficient l'expansió de determinades aus (algunes prou generalistes com el voltor) per a desplaçar l'escalada? Quin serà el límit? Si una au no nidifica a una paret amb uns atributs únics per a l'escalada, és un problema significatiu per la població d'aquesta au al conjunt del territori? Això sense tenir en compte l'autoregulació de l'escalada que el col.lectiu ha exercit tradicionalment, donant avisos de les vies ocupades per nius. A nivell tècnic es reconeix que manca informació amb base científica sobre l'impacte real de l'escalada i els preceptes que s'apliquen són generalistes i sota el principi de prevenció. Principi que s'haurà d'assumir, però llavors sembla que hauria de ser un deure aprofundir sobre el coneixement de l'afectació real de l'escalada sobre la fauna i la flora (períodes, distància al nius segons espècie, dinàmica de poblacions a escala territorial, etc.). O si més no quelcom a exigir front al generalització de les regulacions.

És clar que l’estima per l’escalada porta associada el respecte per la natura i els valors del patrimoni natural, atès que és indivisible de l’estima per les parets i el medi natural on es desenvolupa....

bones festes i un 10 rodó!!
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
25-December-2009 18:27
UN 10 per les persones que han treballat per que la restricció no fos una passada...la restricció hem sembla totalment absurda(Qualsevol diria que aquestes parets estàn hipermassificades!!!) com sempre els escaladors pringuem...en fi,s`ha instalat al departament de medi ambient una pudor a "Iniciativa per els animals de catalunya-verds" que fa fastic..la proxima via que obri a la zona es dira"patada al ocell"...
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
27-December-2009 19:12
Però però........ però Paca!!!!!!!! no has de ser així.
Només una cosa......... demanaràs permís o no?? Jejeje!!

Apa, cuidat i bon any.

Per cert! El Pelut m'ha tornat enrredar, no tardarem gaire a tornar-nos a veure. Posa les manoples a punt.

Lluís Parcerisa.
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
31-December-2009 16:05
hola lluis! no soc aixi,pero estic fins els ous de tanta llei...no,no demano mai permis...prefereixo demanar perdo.ens veiem a Canalda...Vols fer la tim amb mi????
Re: regulacions d'escalada a la província de Lleida
02-January-2010 18:18
Caram Paca, quanta raó que tens. La TIM?? buf !!!! Ja hi podem anar. Et deixo que he d'anar al WC que ja m'estic cagant.
Lo siento, sólo pueden enviar mensajes si está registrado.

Pulsa aquí para entrar