El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Bienvenido! » Entrar » Crear un nuevo perfil

Reequipaments a Montrebei

Enviado por ferrans 
Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 18:03
Senyors, la cosa va a més. Ja no només és la Tempesta Nocturna, si no que ara la Latin Brothers està també reequipada amb 2 parabolts amb anella nous de trinca a totes les reunions. Ahir vam fer la Corbeau, i la primera R, comú amb la Latin está amb bolts. Els companys que la feien, ens van dir que estava tota amb bolts a les reunions, i havien afegit una sola expansió en una tirada. Por lo pronto la última R es va desmuntar ahir mateix, abans fins i tot que nosaltres sortíssim per dalt (es veu que hi ha més gent en desacord amb aquests reequipaments), i la primera no ho està perquè no s´afluixava el cargol.
Ahí queda eso. Jo no tinc nivell per anar a la majoría de rutes de Montrebei, però em fico a les que puc, i a la resta ja m´hi ficaré quan pugui (o no). Però no posem parabolts on no toca, per fer-ho més assequible. La Corbeau no té més que uns clauets i la majoria d´R les vam fer a base de friends i tascons i no passa res. Posar bolts on fins ara no eren necessaris està fora de lloc.
Algú va preguntar a la comunitat d´escaladors què en pensava de reequipar? El Tarragó serà molt criticable, però com a mínim amb la Desiree va preguntar al fòrum de la feec.
Jo voto no reequipar. A veure què en diu la majoria. Espero que els 2 bolts amb anella acabin en una via que els necessiti. I crec que així serà.
Re: Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 20:05
Joer,

Estem amb el tema de sempre.

reequipar = substituir anclatges vells per nous i iguals

El que tu dius és sobreequipar o posar anclatges on no n'hi havioa..i el que cal es treure'ls...
Re: Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 20:37
La Latin brothers tenia 5 burins a cadascuna de les reunions, sense excepció.
Llavors ¿quin es el problema?
Re: Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 21:43
Hola Luichi,
la Latin no tenia 5 burins per reunió, t'ho asseguro. De fet hi havia 2 reunions sense burins, 2 amb 1 sol buril, i altres amb 3, 4 o 5. Si vols una ressenya feta a consciència amb els claus i burins originals, la tinc.

Ferrans i Tranki, jo també voto per no RETROequipar i arrancar els parabolts afegits de més.

Pel que fa a reequipar (parabolt per buril o espit), si alguna via ho necessita, es podria consensuar. El problema és determinar qui pren les decisions ?
Com a mínim que ho consultin a qui la va obrir,
i fóra raonable que ho comentessin amb la gent que ha repetit la via darrerament i la gent que escala habitualment a la zona.

En el cas de la Tempesta no ho van consultar ni als obridors (al menys a un d'ells com podeu veure en aquest mateix fòrum).

Encara que personalment rebutgi els reequipaments, entenc que hi haurà gent a qui agradi veure un parabolt enlloc d'un buril vell. Sospito que deixar les vies amb "antigualles" ratlla l'egoïsme i restringeix l'escalada als habituats. Si més gent en pot gaudir, penso que endavant, però no a costa d'afegir parabolts on no hi havia expansió.


apa, salut i sort
albert. ganxets
Re: Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 22:04
La pregunta del milió doncs: si s'ha desequipat la ultima R com ha quedat els burins encara hi són o ke? Tema apart no als retroequipaments però si a la renovació de vies (sense afefir res).

Per cert l'altre dia vai repetir la cade d'aragó, també hi te bolts, com era originalment (s'ha afegit algo que no toques?)
Salut i no ens hi fem mala sang...
Re: Reequipaments a Montrebei
16-October-2006 22:51
Vaig fer la Latin no fa gaire i els burins estaven molt rovellats i desgastats. Si totes les reunions on hi havia burins s'han canviat per parabolts quin problema hi ha? S'ha d'esperar a que petin tots els burins o que es mati algú per canviar-los?
Si hi havia reunions amb 2,3,4 o 5 burins i s'hi han posat només 2 parabolts no és correcta la substitució?
I si hi havia reunions sense burins i s'hi han posat parabolts clar que és una pífia i s'han treure però a les altres reunions on només s'han substituït els burins vells, perquè hem d'anar deixant espàrrecs sense xapa desmontant-ho tot?
Canviar els burins vells de les reunions (que és l'únic lloc on n'hi havia) és fer la via més assequible (com diu en Ferran)? Em sembla que s'ha d'escalar igual.
Només recordo una xapa al segon llarg que suposo que és la que han canviat, posar-hi un bolt potser era innecessari però això no significa sobreequipar, sinó canviar vell per nou. A més, a la via hi ha quedat menys ferralla posats a comptar expansions.
Recordo un dels aperturistes de la via, l'Enric, que uns anys abans de morir deia que hagués estat bé deixar uns quants claus més a la via i posar algun espit a les reunions perquè la gent pogués disfrutar amb més seguretat de l'ascenció sense canviar-ne l'estil o exposició...
Re: Reequipaments a Montrebei
17-October-2006 08:58
A Montrebei hi ha mes afluència d’escaladors que mai i molt repartits en totes les vies, les fàcils i les difícils; la penya està mes forta i la informació corre molt mes, desmuntant mites i actualitzant ressenyes i horaris contínuament.
Si només hagués canviat expansió per expansió, jo no hem queixaria, però si n'ha afegit, cal arreglar-ho. Estar penjat d’una R amb una sabina i un sol pitó forma part de l’essència d’aquesta escola, les vies sempre han estat compromeses i els abandonaments difícils i hauria de continuar així. Sincerament: a MONTREBEI NO SE M’OCURREIX CAP VIA QUE NECESSITI UN REEQUIPAMENT, es la meva opinió.
Hi ha moltes vies a altres escoles catalanes que no es fan des de fa molts anys i que si que ho necessiten de veritat, moltes d’esportiva on tothom hi estaria d’acord. Només en cadenes de desculgue hi ha feina per anys.
El reequipament de la Latin també es del M. Murcia?. Llavors el tema es més greu, ja que no li importa l’opinió dels demés. Sembla que el passat finde voltava per allà amb el taladro. Els malpensats diuen que aquests reequipaments no son tan altruistes, si no que son per portar clients de la seva empresa.
No se si algú ha contactat amb ell o teniu un mail on fer-ho. Feu-m’ho saber, si no, en un missatge anterior va apareixer aquest: informacion@espacioaccion.com
Jo personalment intentaré explicar-li amb tota l’educació del mon que no tothom veu be les seves accions.
Re: Reequipaments a Montrebei
17-October-2006 20:05
De nou amb el de sempre, crec que no està fora de lloc restaurar (vell per nou). Afegir, sent honest, que jo no he fet la Latin, excepte el primer llarg comú amb la Corbeau. Per tant no sé si abans hi havia R's sense res o si totes tenien burils, i tampoc sé si ara totes les r's tenen bolts o només les que tenien burils. I com a tal, no opino de si s´ha fet bé o no la restauració.

Els companys van dir que només havien reequipat les R's, cosa que crec que molta gent pensarà que és correcte si canvien buril per bolt, si ja hi era.
Però si no n´hi havia o si el buril no estava en mal estat ja em sembla lleig. Igualment si la R es pot reforçar amb friends o tascons. A banda que no cal posar 2 bolts amb anella a cada R... es pot reforçar amb una sola peça, i queda igualment segura.

Evidentment que el fet que hi hagi bolts a les R's no canvia la manera d´escalar el llarg, però si que farà que s´hi fiqui més gent que fins ara no s´hi ficava, o sigui que en certa manera sí que canvia el caràcter de la via, no? Crec que si la R la pot muntar un, no cal una expansió, i això passa a la majoria de vies de Montrebei (si més no a les que jo he fet, que són poquetes i fàcils).
Suposo que a dalt, a la r que van desmuntar, han quedat els espàrregs. Però no ho he vist personalment. El que la va desmuntar va insinuar que ja no tenia bolts i prou.
En fi, l´altre tema és que tampoc em sembla molt bé que "hostes vingueren que de casa ens tragueren" en referència a qui se suposa que ha fet el reequipament. No sé qui ha estat, però si és el Murcia...
Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 01:14
Hola, llegin totes aquestes intervencions sobre el etern tema de sempre, crec que ho podriem solucionar molt facilment, desequipant tota la ferralla de les parets, ni claus, ni burils, ni ploms, ni parabolts. Que cada individu escometi la paret tal com estaba fa 30 anys, sense res de material fixe.

Si el que es busca es aventura aixó es aventura no ? Perque el tema ya cansa sempre la mateixa historia, que sí dos burils tenen mes valor, (inmagino que romantic) que dos parabolts, que sí esta mes pitonat un llarg o no i es clar llavors el escalador en questió te mes "pebrots" que els altres ... o potser mes "superlevel" ?

Per mí les podeu despitonar, desparabolar, despitar i desburilar totes. I sí algú la empren amb las ferrades fins i tot l'aplaudiré.


Salutacions a tothom i bones escalades tan si les feu a pel com si aneu "en busca del metal perdido"


Samarkanda

Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 09:17
hola, no entiendo muy bien el catalan, pero me da una pena tremenda que el retroequipamiento este llegando a unas paredes que se habian conseguido mantener al margen durante tanto tiempo. si es verdad que ha sido m.murcia me da aun mas pena que alguien que en su tiempo fue un gran defensor de la escalada limpia-aventura este preparando paredes para sus alumnos-clientes. el dinero es el dinero y si cobran unos 450€ por darles un paseo por esas paredes, no me resulta extraño que se este preparando el terreno. habria que ser totalmente serio y ver si se ha sustituido buril original por parabolt, o si se ha añadido expansion para tener una retirada asegurada en caso de problemas con el cliente. saludos, y buenas esteticas y eticas escaladas
Lo sentimos, no puede responder a este tema. Ha sido cerrado.