El foro de la montaña. Alpinismo, escalada, esquí de travesía, fotografía, lesiones, libros, meteorología, opinión, técnica, reseñas...
Bienvenido! » Entrar » Crear un nuevo perfil

Reequipaments a Montrebei

Enviado por ferrans 
Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 10:34
fa 23 anys que escalo i ja un dels mites que corria a l´època era la caiguda i mort de tres escaladors a sant llorenç perquè s´els va arrencar la reunió. Jo he clavat burils , espits i parabolts i he de dir que després d´haver clavat un buril m´hi tirava de cap si calia i per mi era i és ( despres de clava´l ) com un parabolt , però al cap d´uns anyets penso que aquest super buril no és segur i és molt probable que peti ell o bé la plaqueta.
Quan és van obrir les vies amb burils penseu que molta gent que els picava pensava com jo , però amb el temps els burils s´han degradat , així doncs crec que cal tornar-los al seu estat original pel que fa a seguretat .Això podria fer-se tornant a clavar un buril al costat cada 2-4 anys ( vaja una capullada ) o bé clavant una peça amb una vida útil molt més llarga .
Pel que fa a les reunions sobre mitjans d´origen vegetal només cal veure quantes savines han acabat desapareixent ( 2 llarg valentin , 2-3 llarg sostres , etc.) així doncs crec que no està de mes reequipar amb alguna peça fixe les r que han perdut el seu sosten o aquest ja no es veu tant segur.
Jo no sé qui ha reequipat la latin ni m´importen els seus putos motius , el que si que tinc clar es que crec que ho tindria que consultar amb els seus aperturistes i fer-ho segons les seves indicacions , i el mateix dic als integristes que els hi ha faltat temps per desequipar alguna reunió : i si els aperturistes consideren que cal possar dos parabolts amb argolla a cada reunió ( a mí no s´hem fa molt més difícil despenjar-me de dos bolts amb anella que de tres burils abandonant quatre bagetos - on és el compromís capsigranys).

Crec que estaria bé no fer negocis amb les obres dels demés ni utilitzar aquestes per sostentar egos empobrits d´escaladors vanitosos , montrebei no es només per superhomes com un dia va dir algú.


Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 12:45
La meva memòria no és massa bona però no recordo tants burils a les reunions de la Latin i menys encara en els llargs, tot i així, pensava que aquest tema de les restauracions estava més que superat: buril per parabolt, ni més ni menys. Lo important, no és lo que aguanta el seguro, sinó el que pot arribar a durar (si posar químics fos tant fàcil i còmode com els parabolts jo posaria químics per que encara duren més). Si hi ha anelles a les reunions doncs canviem les xapes, si hi ha un parabolt de més el tallem. Així de senzill, i encara sortirem guanyant amb les xapes.
A la via de Pasqua de Canalda, es feia (i encara es fa) l'última reunió en una sabina gegant que aguantava més que un parabolt, degut a la secada dels darrers anys la sabina s'ha mort, com haurem de fer la reunió a partir d'ara? Doncs, senyors ja tinc el permís de l'Armand per posar-hi un parell d'expansions. La via està equipada (gairebé) amb espits, creieu que i posaré espits? Doncs, no senyor, i posaré un parell de parabolts, això si, la sabina ha d'estar morta sinó no val.
Gat
Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 14:35
Bones, jo ja fa molts anys vaig patir una bona castanya (rescat inclòs) a l'Electric Laydelan de la paret de l'Aeri, els mes "vells" segur que el recordeu. El tema està que desprès de pasar tota la via amb els catxarrins de l'època al llarg de dalt es va petar un burí rovellat, va fer cremallera i ja hi vàrem ser-hi. Els burins de la erre tambè "vàren explotar" i ens va aguantar un d'aquells espits d'avans, amb la xapa quadrada i que es possaven per fer espeleo. I jo em pregunto quin mal te canviar,no sobreequipar sobretot mai sobreequipar això queda clar, aquets ferros vells per inox ?. Vosaltres creieu que si en comptes de burins rovellats hi haguès hagut un inox (que avans no hi eren tot s'ha de dir), haguesim fet la cremallera de la vida?. La resposta es clara oi?. I escolteu si a una erre hi ha un inox al lloc d'un vell burí rovellat, ens fa això més matxos ?. Creieu que els companys de Sabadell (coneixent-los) si haguesin tingut un inox no l'haguessin posat a les erres de la Latin brothers, en lloc de possar algun burí?. Els hi podeu preguntar.
Au salut i a trepar fort !!!!
Gat
VAC
Re:
18-October-2006 15:29
Hola, jo penso que si hi ha sabina s'ha de substituir per sabina nova. Es puja pic i pala i un sac d'abono. Es broma es només per treure una mica de tensió.
Els que portem ja uns quants anys fent metres, ens hem fotut unes bones hosties d'algun buril i aquest a aguantat perque estava en bones condicions. Ara també ens ha reventat alguna xapa de buril com si fos de mantega en carregar-li pes en alguna xapa sospitosa. Per tant si a on hi ha una expansió, buril o espit o parabolt i està en mal estat penso que si es substitueix per un de nou, i està clar sense afegir-ne més dels que van posar els aperturistes, no desvirtua el valor de la via.
Be doncs, salut,
Víctor
Re: reequipaments a montrebei
18-October-2006 19:18
Es una gran perdua que es modifiqui la personalitat de les vies, cert es que quan es varen obrir no existien els parabolts pero tampoc els friends, ni els peus de gat ultima generació, ni els aliens, ni l´entrenament als rocodroms etc...llavors quin problema hi ha amb els burils o pitons,o les sabines, estic convençut que totes les reunions precàries les podem reforçar amb material a més algú vol seguretat total pot anar a fer esportiva o via llarga a altres indrets..es la meva opinió
Re: Reequipaments a Montrebei
18-October-2006 22:58
El diumenge uns companys van veure en MAXIMO MURCIA a Monrebei i efectivament portava un taladro, lo que se és que a equipat la via per poderla rapelar de dalt a baix, fins i tot el beneit va fotre tres parabolts a dalt de tot al costat d'una fisura ke hi cavien varis friends(Akets ja no existeixen). STOP REEQUIPAMENTS A MONTREBEI.Si no se sap assegurar amb friends ke se´n vagi a fer les vies de'n luichy ke no passarà por.
Re: Reequipaments a Montrebei
19-October-2006 19:09
Aquest missatge es informatiu, passo de repliques:
He contactat amb el Sr. M. Murcia i resumeixo els 2 punts mes importants de la seva resposta:
1. Reconeix haver afegit puntualment alguna expansió en alguna reunió de la Tempesta i la Latin, segons ell per evitar accidents, mai en les tirades, pel que creu no modificar el caràcter de les vies.
2. Va comentar-ho amb un responsable del comite de reequipaments de la FEEC (no diré noms) i en el cas de la Latin amb els aperturistes i tots ell hi van estar d’acord.
Per descontat li he reiterat de nou el meu desacord i l’he animat a que sigui ell que s’expressi directament en aquest foro per poder arreglar-ho civilitzadament.
A partir d’aquí que cadascú faci el que li sembli mes correcte.
Re: Reequipaments a Montrebei
19-October-2006 19:41
Celebro que algú hagi sigut capaç d’establir contacte amb el Maxi –jo he intentat fer-ho avui mateix també, amb resultat negatiu- diu molt a favor del personal del país.
Desprès de les explicacions rebudes crec que caldria matar l’afer –si es que els progenitors de la Tempesta Nocturna no tenen res a dir- i dedicar el nostre temps a afers mes pràctics.

Josep Rigol

PD 1 Felicitats Piju per la gestió, espero poder-te conèixer en persona algun dia, millor aviat que més tard.
PD 2 Com m’enteri que algun listillo posa alguna expansió de més en alguna de las meves vies de Montrebei (si es a una R ho podríem discutir), m’el menjo cru!!!
Re: Reequipaments a Montrebei
19-October-2006 20:47
Hay algo que siempre me ha gustado de Montrebei. Ese algo es que aunque yo no fuera capaz de hacer aperturas ahí o me quedara lejos, es un lugar donde el estilo es muy importante, y tenía un consenso tácito. Reequipar(restaurar) vías tiene su importancia, está claro, pero a mi modo de ver sobre la seguridad debería imperar el carácter de una ruta.
Tengo suficientes experiencias con federaciones como para que un comité de reequipamientos de una de ellas me inspire confianza. No veo claro que la "propiedad" de un aperturista sobre una vía le dé autoridad para cambiar su carácter. No estoy asumiendo que el caso sea éste, más bien estoy dolido por los avasallamientos que sufren unas cuantas paredes. Pensaba que Montrebei era intocable.
He oído hablar de clavos sikados en el Picu, he visto chapas extra en el Peñón, ferrata nueva(promovida por la federación y ayuntamiento y gobierno regional) en el Ponoig. La Pedriza, Montserrat, Alpes...
De verdad pensaba que iban a dejar alguna buena pared tranquila.
Me bajé de la Latin hace muchos años por miedo y falta de experiencia.
¿Hasta qué punto es la misma vía que entonces? ¿Me habré superado yo cuando la haga o la habrán dejado a mi altura?
Eso es lo que me pregunto.
Re: Reequipaments a Montrebei
19-October-2006 21:44
Me he enterado ayer por un correo que he recibido de las reacciones expresadas en este foro a consecuencia de los arreglos que hemos hecho de las vías Tempesta Nocturna (en la primavera pasada) y Latin Brothers el día 13-10-06. Quiero explicar lo realizado para evitar opiniones sin conocimiento de causa. Las dos vías tenian buriles muy viejos en las reuniones (más de 20 años)y lo que hemos hecho ha sido poner dos anclajes actuales (parabolt m10)como renovación en vista del lamentable estado de muchos de ellos (muchas de las R tampoco se podian reforzar con otra cosa). NO HEMOS AÑADIDO NADA EN LOS LARGOS. En la Tempesta había algunos buriles en largos y los hemos sustituido, pero en la Latin nunca ha habido buriles en los largos y sigue sin haber, nosotros somos partidarios igualmente de no poner ni añadir anclajes fijos si se puede asegurar de otra forma. En el caso de la Tempesta, en su dia se lo comuniqué a Josep Lluis Moreno y también he hablado con Santi Llop, a ambos le parece bien. En el caso de la Latin, y antes de hacer nada consegui ponerme en contacto con Lluis Baciero uno de los aperturistas que también le parecio correcto. Como comprendereis la idea del arreglo es evitar accidentes en el futuro y no hay ningún interés oscuro como algunos ven, yo he hecho esas vías varias veces y no necesito los reequipamientos, si he empleado mi tiempo, dinero y esfuerzo, es con el fin de colaborar en el mantenimiento de unas vías que me parecen un monumento de la escalada y como comprenderéis también, si se arreglan las reuniones no es para poner otra vez buriles nuevos o spits de m8, o cualquier otra cosa de resistencia y duración muy limitada, es por ello que obviamente hemos colocado parabolt M10< con anilla. Lo de las anillas no se porqué a algunos les molesta tanto, si se quiere abandonar o rapelar se puede hacer en cualquier caso antes y ahora, con o sin anillas, la diferencia es que habrá que ir dejando cintajos en cada reunión (no os imaginais la cantidad de cintajos raidos que hemos quitado).

Esto en cuanto al trabajo realizado, en cuanto a mi humilde opinión, que también creo debo expresar, realmente me ha sorprendido que hoy en día todavía se dude si una reunión debe ser o no segura, la dificultad y el compromiso(con lo que estoy de acuerdo) hay que buscarlo en el trazado de los largos y la maestría en pasar con el mínimo equipamiento, pero confundir dificultad con exposición, por el estado de las reuniones me parece que es una forma, por lo menos extraña, de entender la escalada. Estos debates ya los creia cosa del pasado y en otras zonas de gran pared como el Picu de Urriello están ya superadas. Para revalorizar las vías de verdad, en muchas de las vías de Montrebei, lo que se debería es restringir el uso de clavos, ya que con todas las maquinitas actuales, muchos de ellos sobran (se metieron cuando no había otra cosa) y el que haya hecho las clásicas hace poco como el Diedro Gris o la Paul Lalueza o la misma Latin, habrá visto el destrozo de fisuras que hay en muchos largos y reuniones. No seré yo desde luego el que quite los clavos que sobran en vista de la reacción, pero eso sí que me parecería una forma real de revalorizar y dar compromiso a la escalada.

Buenas escaladas a todos

Máximo Murcia y José María Polanco


Lo sentimos, no puede responder a este tema. Ha sido cerrado.